Naleśniki w kratkę

Naleśniki ozdobione kakaową kratką. Niby zwyczajne naleśniki, ale z kakaowym ciastem, z którego można tworzyć dowolne wzorki, wyglądają bardzo efektownie. Bardzo podobają się dzieciom.

Składniki na ok. 8 sztuk o średnicy 24 cm:

  • 200 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier wsypać do miski. Wlewać mleko, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajko i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Odlać ¾ szklanki ciasta naleśnikowego i wymieszać z 2 łyżeczkami kakao.
  2. Zacząć smażyć jak tradycyjne naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni. Patelnię najlepiej ściągnąć z pieca. Używając łyżeczki, rozprowadzić na naleśniku cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc kratkę lub inne wzorki. Smażyć naleśnik z obu stron, przy czym stronę ze wzorem krótko. (Robiąc proste wzorki, patelni nie trzeba ściągać z pieca. Jeśli zrobienie wzorka wymaga trochę czasu, lepiej patelnię ściągnąć, aby spód naleśnika się nie przypalił).

2

  1. Gotowe naleśniki podawać z dowolnym, słodkim nadzieniem. (U mnie jest to mus jabłkowy).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Naleśniki w kratkę Naleśniki w kratkę