Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
14 Komentarzy
Placki z sera i ziemniaków

Placki z sera i ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków i serka kremowego, podane oprószone cukrem pudrem lub z musem jabłkowym.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 300g ziemniaków
  • 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Lekko ciepłe obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Do ziemniaków dodać serek, cukier, cukier waniliowy, jajko i mąkę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  3. Z ciasta formować placuszki i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zarumienienia.
  4. Podawać z cukrem pudrem lub musem jabłkowym.

Smacznego.

 

Kuchnia:

Niemiecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji:

ok. 8 sztuk

Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Placki z sera i ziemniaków Placki z sera i ziemniaków

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Małgorzato[/b] to nie szkodzi. Wszystko zależy od serka i rodzaju ziemniaków. Jeśli się bardzo klei to możesz dodać więcej mąki, ale wtedy ciasto będzie bardziej zbite. Dlatego jeśli dało się uformować placuszki to nie dosypywałabym mąki. Wtedy placki będą lżejsze i bardziej puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 4 lat temu
    Racuszki wyszły przepyszne.Ale mam pytanie odnośnie ciasta.Podczas formowania placuszkow ciasto kleilo mi sie bardzo do rąk. Coś źle zrobiłam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    [quote][b]Natalio[/b] serek kremowy typu Philadelphia. Może to być Philadelphia, ale niekoniecznie. Może być podobny np. kanapkowy, śmietankowy z Hochland. Turek też ma serek kremowy, śmietankowy lub inny.[/quote]

    DZIEKUJE SLICZNIE ZA SZYBKA ODPOWIEDZ. POZDRAWIAM CIEPLUTKO I JUZ BIORE SIE ZA GOTOWANIE
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Natalio[/b] serek kremowy typu Philadelphia. Może to być Philadelphia, ale niekoniecznie. Może być podobny np. kanapkowy, śmietankowy z Hochland. Turek też ma serek kremowy, śmietankowy lub inny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 4 lat temu
    Co to jest "serek kremowy"? Czy jest to serek waniliowy? Czy serek naturalny cos w rodzaju jugurtu naturalnego???
    Dajcie znac, bo chce dzisisja cos innego pysznego zrobic na obiad. Dzieki za odpowiedz. Pozdrawaim
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    K_arolina · 4 lat temu
    Wspaniała strona!!! Placuszki wyszły przepyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Patrycjo[/b] może.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Patrycja · 5 lat temu
    A może być ziemniak bez mundurka? Zmienia to w jakis sposob smak lub konsystencję?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 5 lat temu
    Te placuszki są BOSKIE:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 5 lat temu
    [b]Renato[/b] zwykły serek kremowy, bez dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 5 lat temu
    Proszę podpowiedzieć czy serek ma być zwykły kremowy czy np. danio?
    p.s. Pani strona jest rewelacyjna, od kiedy ją odkryłam korzystam regularnie i polecam znajomym, rodzinie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zaytoon · 8 lat temu
    Takich placuszków, to jeszcze nie widziałam. Ale bardzo mi się podobają!

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    zjedz_mnie · 8 lat temu
    Apetyczne, a jak kuszą z tego monitora, ech ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    rewelacja! uwielbiam takie pyszności! pewnie niedługo i u mnie zawitają

Polub nas na ...

Początek strony