Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa

Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa

Makaron zapiekany z kalafiorem, marchewką i papryką. Przykryty pyszną warstwą migdałowo- serową.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • 100g startego sera żółtego
  • 250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  5. Kalafior oczyścić, umyć  i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  6. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda.
  7. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
  9. Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski