Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa


Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa
Makaron zapiekany z kalafiorem, marchewką i papryką. Przykryty pyszną warstwą migdałowo- serową.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
- 100ml słodkiej śmietany 30%
- 2 jajka
- garść płatków migdałowych
- 100g startego sera żółtego
- 250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
- Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
- Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
- Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda.
- Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
- Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.