Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa

Zapiekanka kalafiorowo- makaronowa

Makaron zapiekany z kalafiorem, marchewką i papryką. Przykryty pyszną warstwą migdałowo- serową.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1,5 szklanki makaronu np. rurki, świderki czy kokardki
  • 100ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych
  • 100g startego sera żółtego
  • 250ml wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  5. Kalafior oczyścić, umyć  i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  6. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać paprykę i marchewki. Chwilę przysmażyć. Zalać wywarem i gotować, aż marchewka będzie półtwarda.
  7. Śmietanę wymieszać z jajkami. Dodać do garnka z marchewką. Wymieszać i już nie gotować. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć makaron. Na makaronie ułożyć różyczki kalafiora. Wylać resztę warzyw z sosem śmietanowo- jajecznym. Posypać startym serem i migdałami.
  9. Zapiec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Ela

Wypróbowałam przepis. Całkiem przyzwoita zapiekanka, jednak ja bym ją troche "zmodernizowała", jak dla mnie jest zbyt mdła. Jednak dzięki za przepis, napewno wykorzystam go jeszcze nie raz

  Załączniki
 
  1. asieja

strasznie fajna ta serowo migdałowa posypka

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony