Filety z kurczaka zapiekane z krakersami


Filety z kurczaka zapiekane z krakersami
Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.
Składniki na ok.4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka
- duży śmietankowy serek topiony (100g)
- 1- 2 łyżki musztardy
- ok. 50g krakersów
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 2 ząbki czosnku
- trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek
Sposób przygotowania:
- Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
- Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
- Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
- Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.
Przepis ze strony: www.zycie.pl
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.