Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
12 Komentarzy
Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.

Składniki na ok.4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • duży śmietankowy serek topiony (100g)
  • 1- 2 łyżki musztardy
  • ok. 50g krakersów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
  3. Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
  4. Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
  5. Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
  7. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.

Przepis ze strony: www.zycie.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Piotr · 2 lat temu
    Super przepis. Godny polecenia. Pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wojtek · 5 lat temu
    Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej soczysta :). Ponadto trzeba uważać z długością pieczenia. Zbyt długo pieczony kurczak, nieważne z jakiego przepisu, zawsze wyjdzie suchy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kaswr · 5 lat temu
    No niestety nic szczególnego zbyt suche nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karolkaaag · 5 lat temu
    Szybko i smacznie. Pierś z kurczaka mięciutka. Jak dla mnie super. Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 5 lat temu
    Bardzo fajny przepis- coś "innego" :-)
    Rodzince bardzo smakowało :lol:
    Zwłaszcza 2letniej córeczce. Mięsko jest fajne- nie jest wysuszone. Leżakowało w lodówce ok.doby więc przeszło przyprawami :lol: Dopisuję do udanych i fajnych przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lucynka · 6 lat temu
    Fajny przepis ,pamietajcie ,że krakersy są solone.Smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 6 lat temu
    Kolejny świetny przepis do kolekcji:) Sukcesywnie testuję Pani przepisy, jak na razie same udane!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 7 lat temu
    Duży serek to taki w prostokątnym opakowaniu 100gramowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olak · 7 lat temu
    A co oznacza 'duży' serek topiony? Jak duży na te 4 filety, ile gram? Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Czyprak Antoni · 8 lat temu
    Ale fajne! Może silnie zdrowotne to nie jest, ale smakować musi wyśmienicie. Oj, se zrobię!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    fajne to krakersowe połączenie.. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 8 lat temu
    słyszałam o podobnym przepisie ale sama jeszcze nie robiłam.. Swoimi zdjęciami bardzo mnie zachęciłaś do wypróbowania

Polub nas na ...

Początek strony