Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Filety z kurczaka zapiekane z krakersami

Serek topiony, musztarda i krakersy… czyż nie brzmi zachęcająco? Ciekawy przepis, a do tego pyszny. Krakersowa panierka super pasuje do mięsa. Bardzo polecam.

Składniki na ok.4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • duży śmietankowy serek topiony (100g)
  • 1- 2 łyżki musztardy
  • ok. 50g krakersów
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę przyprawy do kurczaka, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez prasę. Wymieszać z oliwą i przyprawami.
  3. Filety obtoczyć w marynacie i pozostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce (a najlepiej na noc).
  4. Krakersy rozkruszyć. W tym celu najlepiej przełożyć je do woreczka do mrożenia i wałkiem rozgnieść.
  5. Filety wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować serkiem wymieszanym z musztardą i posypać krakersami.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż mięso będzie miękkie i krakersy rumiane.
  7. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem i dipami.

Przepis ze strony: www.zycie.pl

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (12)

  1. Piotr

Super przepis. Godny polecenia. Pychota

  Załączniki
 
  1. Wojtek

Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej...

Przepis bardzo fajny, ale jeśli mogę coś zasugerować (bo pojawił się komentarz, że kurczak za suchy) to warto przekroić ten kawałek piersi i zrobić w nim "kieszonkę", by wysmarować ją odrobiną serka topionego. Wtedy pierś wychodzi bardziej soczysta . Ponadto trzeba uważać z długością pieczenia. Zbyt długo pieczony kurczak, nieważne z jakiego przepisu, zawsze wyjdzie suchy.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. kaswr

No niestety nic szczególnego zbyt suche nie polecam

  Załączniki
 
  1. karolkaaag

Szybko i smacznie. Pierś z kurczaka mięciutka. Jak dla mnie super. Polecam.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Bardzo fajny przepis- coś "innego" :-)
Rodzince bardzo smakowało :lol:
Zwłaszcza 2letniej córeczce. Mięsko jest fajne- nie jest wysuszone. Leżakowało w lodówce ok.doby więc przeszło przyprawami :lol: Dopisuję do udanych i fajnych przepisów.

  Załączniki
 
  1. lucynka

Fajny przepis ,pamietajcie ,że krakersy są solone.Smacznego :-)

  Załączniki
 
  1. Magda

Kolejny świetny przepis do kolekcji Sukcesywnie testuję Pani przepisy, jak na razie same udane!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Duży serek to taki w prostokątnym opakowaniu 100gramowym.

  Załączniki
 
  1. olak

A co oznacza 'duży' serek topiony? Jak duży na te 4 filety, ile gram? Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. Czyprak Antoni

Ale fajne! Może silnie zdrowotne to nie jest, ale smakować musi wyśmienicie. Oj, se zrobię!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony