Kotlety ziemniaczano- kalafiorowo- brokułowe

Warzywne kotlety z ziemniaków, kalafiora i brokuła. Smaczne, lekkie, a zarazem pożywne.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 800 g ziemniaków
  • 200 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 1 cebulka zielona
  • 1 jajko (rozmiar M)
  • ok. 125 g mąki pszennej
  • sól, czarny pieprz mielony, gałka muszkatołowa

Pozostałe:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie odcedzić, lekko ostudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Brokuł i kalafior umyć i ugotować w osolonej wodzie. (Brokuł gotować troszkę krócej niż kalafior). Przełożyć na sitko i dobrze odcedzić.
  3. Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do przeciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Przypraw dodać sporo, aby kotlety były wyraźne w smaku).
  5. Dodać mąkę i szybko zagnieść ręką. Dodać kalafior i brokuł i delikatnie zagnieść.
  6. Z masy formować kotlety. (Ręce moczyć w wodzie, bo ciasto się klei. Gdyby było za bardzo klejące i nie dało się formować kotletów, należy dodać więcej mąki). Układać od razu na rozgrzanym na patelni oleju.
  7. Smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5 osób, ok. 15 kotletów

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Kotlety ziemniaczano- kalafiorowo- brokułowe Kotlety ziemniaczano- kalafiorowo- brokułowe