Kotlety ziemniaczano- kalafiorowo- brokułowe


Warzywne kotlety z ziemniaków, kalafiora i brokuła. Smaczne, lekkie, a zarazem pożywne.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 800 g ziemniaków
- 200 g brokuła, podzielonego na różyczki
- 200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
- 1 cebulka zielona
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 125 g mąki pszennej
- sól, czarny pieprz mielony, gałka muszkatołowa
Pozostałe:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie odcedzić, lekko ostudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Brokuł i kalafior umyć i ugotować w osolonej wodzie. (Brokuł gotować troszkę krócej niż kalafior). Przełożyć na sitko i dobrze odcedzić.
- Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
- Do przeciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Przypraw dodać sporo, aby kotlety były wyraźne w smaku).
- Dodać mąkę i szybko zagnieść ręką. Dodać kalafior i brokuł i delikatnie zagnieść.
- Z masy formować kotlety. (Ręce moczyć w wodzie, bo ciasto się klei. Gdyby było za bardzo klejące i nie dało się formować kotletów, należy dodać więcej mąki). Układać od razu na rozgrzanym na patelni oleju.
- Smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 osób, ok. 15 kotletów |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.