Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym


Makaron z kremowym sosem śmietanowo- pieczarkowym, kawałkami schabu i brokułem. Sycący, ładnie wyglądający i łatwy do przygotowania obiad.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300g makaronu
- 500g brokułu
- 400g kotleta schabowego
- 500g pieczarek
- cebula
- 500ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- 200ml słodkiej śmietany 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
- Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe wlać bulion. Zagotować.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Makaron rozłożyć na talerze. Wyłożyć mięso i brokuł. Polać sosem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.