Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

Makaron z kremowym sosem śmietanowo- pieczarkowym, kawałkami schabu i brokułem. Sycący, ładnie wyglądający i łatwy do przygotowania obiad.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300g makaronu
  • 500g brokułu
  • 400g kotleta schabowego
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 500ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 200ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą.
  2. Mięso pokroić w kostkę. Przysmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  5. Cebulę przysmażyć na oleju. Dodać pieczarki i usmażyć. Gdy pieczarki będą gotowe wlać bulion. Zagotować.
  6. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i zagęścić sos pieczarkowy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  8. Makaron rozłożyć na talerze. Wyłożyć mięso i brokuł. Polać sosem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Makaron z mięsem i brokułem w sosie pieczarkowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Krysia

Właśnie dziś zrobiłam to danie. Cała moja rodzinka zajadała się ze smakiem. Polecam gorąco, naprawdę smaczna potrawa.

  Załączniki
 
  1. majka

Mniam! Niesamowicie pysznie wyglada ten makaron. Az mam od razu ochote biec do kuchni po widelec )

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony