Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

01

Czasami zamiast tradycyjnego twarogowego nadzienia do naleśników robię nadzienie z serka wiejskiego. Właściwie to nawet nam bardziej smakuje, bo nie jest takie „ciężkie” jak nadzienie z twarogu. Teraz w sezonie letnim można dodać również owoce. Będzie jeszcze bardziej kolorowo i smacznie. Dla kontrastu zrobiłam tym razem czekoladowe naleśniki.

Składniki na około 8 sztuk:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 600ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 50g czekolady gorzkiej

Nadzienie:

  • 200g serka wiejskiego
  • 100g creme fraiche
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • dowolne owoce, u mnie: winogrona, maliny i jagody

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
  2. Mleko, jajko, cukier, mąkę i kakao wymieszać na jednolitą masę. Dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać.
  3. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśnik usmażyć z obu stron.
  4. Przygotować nadzienie. Owoce umyć i osuszyć. Winogrona pokroić na kawałki i ewentualnie wyciągnąć pestki. Serek wymieszać z creme fraiche, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać owoce.
  5. Nadzienie nałożyć na usmażone naleśniki i zwinąć w rulon. Można z góry posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

02

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony