Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Pizza na serowym spodzie

Bardzo ciekawa pizza. Ciasto serowe jest lekko kwaskowe i zbite. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizze, to nie jest chrupiące. W wyglądzie przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być ;-) Bardzo smaczne, a do tego zrobiłam z moim ulubionym dodatkiem ;-)

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g Quarku lub twarożku śmietankowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

Dodatki:

  • ok. 500g piersi z kurczaka
  • ok. 200g creme fraiche
  • ok. 100g sera feta
  • ok. 100g sera żółtego tartego
  • parę pomidorków koktajlowych
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ser feta pokroić w kostkę.
  3. Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
  4. Mąkę wymieszać z solą. Dodać Quark, żółtko i oliwę. Zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu można rozłożyć go na blachę do pieczenia wysmarowanej olejem.
  5. Ciasto posmarować creme fraiche. Rozłożyć kawałki kurczaka, pomidorki, ser feta i z góry posypać serem żółtym.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min w temperaturze 200°C.

Przepis na ciasto pochodzi z książki: „Geliebte pizza”.

02

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 6 lat temu
    [b]Latku[/b] creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu, ale możesz dać właściwie dowolną gęstą śmietanę, najlepiej wysoko procentową, żeby się nie ścieła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Latek · 6 lat temu
    Co to jest creme fraiche?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuję pizzę

Polub nas na ...

Początek strony