Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Pizza na serowym spodzie

Bardzo ciekawa pizza. Ciasto serowe jest lekko kwaskowe i zbite. W przeciwieństwie do tradycyjnego ciasta na pizze, to nie jest chrupiące. W wyglądzie przypomina zakalec, ale takie właśnie ma być ;-) Bardzo smaczne, a do tego zrobiłam z moim ulubionym dodatkiem ;-)

Składniki:
Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 250g Quarku lub twarożku śmietankowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

Dodatki:

  • ok. 500g piersi z kurczaka
  • ok. 200g creme fraiche
  • ok. 100g sera feta
  • ok. 100g sera żółtego tartego
  • parę pomidorków koktajlowych
  • trochę oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
  2. Ser feta pokroić w kostkę.
  3. Pomidory umyć i pokroić na plasterki.
  4. Mąkę wymieszać z solą. Dodać Quark, żółtko i oliwę. Zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto nie musi wyrastać. Od razu można rozłożyć go na blachę do pieczenia wysmarowanej olejem.
  5. Ciasto posmarować creme fraiche. Rozłożyć kawałki kurczaka, pomidorki, ser feta i z góry posypać serem żółtym.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min w temperaturze 200°C.

Przepis na ciasto pochodzi z książki: „Geliebte pizza”.

02

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Joanna Moderator

Latku creme fraiche to francuska gęsta śmietana o wysokiej zawartości tłuszczu, ale możesz dać właściwie dowolną gęstą śmietanę, najlepiej wysoko procentową, żeby się nie ścieła.

  Załączniki
 
  1. Latek

Co to jest creme fraiche?

  Załączniki
 
  1. Paula

już nie mogę się doczekać, kiedy przygotuję pizzę

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony