Kurczak w ziołach

Aromatyczny, soczysty kurczak pieczony w świeżych ziołach z ziemniakami i pomidorkami. To przepis na łatwy i pyszny obiad. Dodatkowo do dania można przygotować ulubioną surówkę lub sałatkę.

Składniki na ok. 4- 5 porcji:

Kurczak:

  • 1 kurczak (ok. 1,3- 1,5kg)
  • ok. 2 łyżek posiekanych, świeżych (lub mrożonych) ziół np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, tymianek, majeranek
  • ok. 80 g masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków (dowolne, ale najlepiej typu A, czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 150 g pomidorków daktylowych lub koktajlowych

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i kuper. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórę lekko oddzielić od mięsa, szczególnie na piersiach i udach.
  2. Masło roztopić. Następnie wymieszać z ziołami, solą i pieprzem.
  3. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Płynnym masłem ziołowym natrzeć mięso kurczaka pod skórą i skórę. Nogi kurczaka związać.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  5. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Przełożyć do miski. Dodać oliwę, sok z cytryny, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, paprykę i sól. Poruszając miską, obtoczyć ziemniaki z zalewie.
  6. Po 30 minutach pieczenia, otworzyć piekarnik i rozłożyć ziemniaki w formie wkoło kurczaka.
  7. Piec dalej ok. 1 godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak upieczony i ładnie zarumieniony. (Kurczaka w czasie pieczenia obracać i polewać masłem, które spłynęło do naczynia).
  8. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4- 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kurczak w ziołach