Domowa pizza na cienkim spodzie z nadzieniem z mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i sycąca.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
200ml wody, lekko ciepłej
20g świeżych drożdży
25ml oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Dodatki:
500g mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki kukurydzy
pół puszki czerwonej fasoli
sól, pieprz, papryka w proszku, oregano
olej do smażenia
ok. 200g startego sera żółtego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski. Zagnieść ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami.
Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placki w kształcie koła o średnicy ok. 30cm. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, dużej blasze). Ciasto pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat, kukurydzę i fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
Na ciasto wyłożyć chłodne nadzienie. Z góry posypać serem żółtym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
200g wody, lekko ciepłej
20g świeżych drożdży
25g oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 2 min./pozycja interwał.
Dalej postępować według opisu powyżej.
Przepis na ciasto pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Jeden Tag genießen”.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Bardzo fajny przepis, z tym, że nie powinno się gotować fasoli w tej samej wodzie, ponieważ substancje odpowiedzialne za procesy wzdymania przechodzą do wody, w której moczy się fasola. Należy ...
Nigdy nie robiłam ogorkowej zupy bo jej nie lubię.. Ale teraz ze względu na dziecko które poszerza swoje smaki muszę zacząć hahah
Zobaczymy jak wyjdzie, jestem w trakcie
Najczęściej komentowane