Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Pizza z mięsem mielonym

Domowa pizza na cienkim spodzie z nadzieniem z mięsa mielonego, kukurydzy i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i sycąca.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 200ml wody, lekko ciepłej
  • 20g świeżych drożdży
  • 25ml oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Dodatki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano
  • olej do smażenia
  • ok. 200g startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski. Zagnieść ciasto robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznym mikserem z mieszadłami.
  2. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placki w kształcie koła o średnicy ok. 30cm. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, dużej blasze). Ciasto pozostawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
  3. W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Usmażyć. Dodać koncentrat, kukurydzę i fasolę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano.
  4. Na ciasto wyłożyć chłodne nadzienie. Z góry posypać serem żółtym.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 200g wody, lekko ciepłej
  • 20g świeżych drożdży
  • 25g oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto 2 min./pozycja interwał.
  2. Dalej postępować według opisu powyżej.
  3. Przepis na ciasto pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Jeden Tag genießen”.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Pizza z mięsem mielonym Pizza z mięsem mielonym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (2)

  1. Marta

Hmm muszę przyznać że to najlepszy przepis na ciasto do pizzy,który zawsze wychodzi.

  Załączniki
 
  1. Mary

Poezja!!!! Pięknie wygląda!!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony