Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
8 Komentarzy
Calzone

Calzone to nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować ;)

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 80g salami
  • ok. 200g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól ziołowa
  • starty ser zółty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  4. Salami pokroić w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Calzone

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 1 lat temu
    Przepraszam mam pytanie a gdy wkładamy już calzone do piekarnika to ma ono być czymś przykryte np. folią aluminiową czy ma być bez niczego od razu na blaszy ? Proszę o szybką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 3 lat temu
    [b]Ktoś[/b] jest w środku mozzarella, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze więcej sera
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ktoś · 3 lat temu
    a da się zrobić tak żeby w środku calzone był ser ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    maciek · 3 lat temu
    [quote]ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?[/quote]
    to co sprzedają w kolorze żółtym i piszą na tym mozzarella, niestety mozzarellą nie jest.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Swallow[/b] w kulce biały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    swallow · 4 lat temu
    ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adam · 4 lat temu
    Lepiej jest do ciasta dodac mleka lub pol na pol z woda oraz do zaczynu dodac odrobine cukru, ktory dla drozdzy jest pozywka i ciasto wtedy szybciej rosnie, mysle ze z cukrem ciasto jest nawet lepsze - ok 1/2 - 1 łyżeczki. Oczywiście nadzienie moze byc dowolne, podejrzewam ze nawet z bigosem byloby ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosc · 5 lat temu
    Pychota!

Polub nas na ...

Początek strony