Calzone

Calzone to nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować ;)

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 80g salami
  • ok. 200g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól ziołowa
  • starty ser zółty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  4. Salami pokroić w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Calzone