Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Calzone

Calzone to nic innego, jak pizza złożona w kształt pieroga. Nadzienie w środku może być dowolne. U mnie calzone są zrobione z dość klasycznym nadzieniem, ponieważ robiłam je dla grupki dzieci, a jak wiadomo, dzieci bywają wybredne, więc wolałam za dużo nie kombinować ;)

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 80g salami
  • ok. 200g sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • sos pomidorowy
  • sól ziołowa
  • starty ser zółty

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Mąkę, oliwę, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Pomidory zalać wrzącą wodą, pozostawić na chwilę, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
  3. Ser mozzarella pokroić na plasterki.
  4. Salami pokroić w kostkę.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.
  6. Każdą część rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła. Połówki posmarować sosem pomidorowym, pozostawiając odstęp od brzegu. Posypać solą ziołową. Wyłożyć salami, pomidory i ser mozzarella. Ciasto złożyć na pół i skleić dokładnie brzegi.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 220°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach pieczenia posypać z góry startym serem żółtym.
 

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

4

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Calzone

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Julia

Przepraszam mam pytanie a gdy wkładamy już calzone do piekarnika to ma ono być czymś przykryte np. folią aluminiową czy ma być bez niczego od razu na blaszy ? Proszę o szybką odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Julia

Niczym nie przykrywamy.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Ktoś jest w środku mozzarella, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze więcej sera

  Załączniki
 
  1. ktoś

a da się zrobić tak żeby w środku calzone był ser ?

  Załączniki
 
  1. maciek

ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?

to co sprzedają w kolorze żółtym i piszą na tym mozzarella, niestety mozzarellą nie jest.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Swallow w kulce biały.

  Załączniki
 
  1. swallow

ser mozzarella żółty czy w kulce ten biały?

  Załączniki
 
  1. Adam

Lepiej jest do ciasta dodac mleka lub pol na pol z woda oraz do zaczynu dodac odrobine cukru, ktory dla drozdzy jest pozywka i ciasto wtedy szybciej rosnie, mysle ze z cukrem ciasto jest nawet lepsze - ok 1/2 - 1 łyżeczki. Oczywiście nadzienie...

Lepiej jest do ciasta dodac mleka lub pol na pol z woda oraz do zaczynu dodac odrobine cukru, ktory dla drozdzy jest pozywka i ciasto wtedy szybciej rosnie, mysle ze z cukrem ciasto jest nawet lepsze - ok 1/2 - 1 łyżeczki. Oczywiście nadzienie moze byc dowolne, podejrzewam ze nawet z bigosem byloby ok.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. gosc

Pychota!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony