Quiche de Pâques
- Szczegóły

Francuska tarta wielkanocna z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i jajkami.
Składniki na ok. 12 porcji:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 500g pieczarek
- 2 małe cebule
- zielona cebulka lub szczypiorek
- 500g mięsa mielonego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 125g gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 jajko
- 1 białko
- 3 ugotowane na twardo jajka
- sól, pieprz
- olej
Dodatkowo:
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dodać 100g śmietany i jeśli będzie taka potrzeba dalej smażyć, aż cały płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Formę na tartę (o średnicy 26- 30cm) wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto francuskie tak, aby ciasto wystawało lekko poza formę. (Najlepiej wyłożyć ciasto tak jak na poniższym rysunku. Wystającą część obciąć i uzupełnić brakującą część we formie).
- Zieloną cebulkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, białkiem, zieloną cebulką i pozostałą śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki. Całość wyłożyć do formy. Ugotowane jajka obrać i ułożyć na mięsie. (Można je przekroić również na pół lub ćwiartki, według uznania).
- Na górę wyłożyć drugie ciasto francuskie (w ten sam sposób co pierwsze).
- W środku wyciąć dziurę foremką do ciastek o dowolnym kształcie. Wystające brzegi ciasta skleić. Górę ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).
Na podstawie przepisu z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetker.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.