Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Quiche de Paques

Francuska tarta wielkanocna z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pieczarkami i jajkami.

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • zielona cebulka lub  szczypiorek
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 125g gęstej, słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz
  • olej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki i cebule usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dodać 100g śmietany i jeśli będzie taka potrzeba dalej smażyć, aż cały płyn wyparuje. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Formę na tartę (o średnicy 26- 30cm) wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto francuskie tak, aby ciasto wystawało lekko poza formę. (Najlepiej wyłożyć ciasto tak jak na poniższym rysunku. Wystającą część obciąć i uzupełnić brakującą część we formie).

02

03

  1. Zieloną cebulkę (lub szczypiorek) umyć, osuszyć i pokroić drobno.
  2. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, białkiem, zieloną cebulką i pozostałą śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczarki. Całość wyłożyć do formy. Ugotowane jajka obrać i ułożyć na mięsie. (Można je przekroić również na pół lub ćwiartki, według uznania).

04

  1. Na górę wyłożyć drugie ciasto francuskie (w ten sam sposób co pierwsze).
  2. W środku wyciąć dziurę foremką do ciastek o dowolnym kształcie. Wystające brzegi ciasta skleić. Górę ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45min. w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C).

Na podstawie przepisu z magazynu: „Gugelhupf” Dr. Oetker.

06

05

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (6)

  1. Magda

Pycha!Wszyscy sie zajadali, naprawdę świetny pomysł żeby urozmaicić obiad polecam

  Załączniki
 
  1. Olga

Pyszne danie:-) zjedzone zostało w mig naprawdę polecam!!!

  Załączniki
 
  1. Monika

Super przepis !!! Zrobiłam na Wielkanoc i cała rodzina rozpływa się w zachwytach już mam zlecenia na kolejne okazje - zostało minowane daniem popisowym. Ja też jestem zachwycona smakiem i zdecydowanie efektownym wyglądem dziękuję i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator

Nato właściwie to powinnien być creme fraiche. Ńie wiem jak jest z dostępnością tej śmietany w Polsce. Wydawało mi się, że są wysoko procentowe śmietany gęste. Jeśli ciężką taką znaleźć użyj gęstej o mniejszej ilości tłuszczu. Chodzi o to, żeby...

Nato właściwie to powinnien być creme fraiche. Ńie wiem jak jest z dostępnością tej śmietany w Polsce. Wydawało mi się, że są wysoko procentowe śmietany gęste. Jeśli ciężką taką znaleźć użyj gęstej o mniejszej ilości tłuszczu. Chodzi o to, żeby śmietana nie zważyła się przy wysokiej temperaturze.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. nata

mam pytanie odnośnie tej śmietany, napisałaś, że ma być gęsta słodka. Wiesz może jakiej firmy? Bo zazwyczaj jeśli słodka to jest to kremówka i ona jest lejąca, a te gęste to są już ukwaszone. Dzięki za pomoc

  Załączniki
 
  1. Justyna

Bardzo dobre. Rozeszlo się w mig. Z pewnością zrobię to danie nie jeden raz. :lol:
Polecam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony