roladki drobiowe

Roladki z piersi kurczaka z nadzieniem z mięsa mielonego, sera i banana. Całość polana pysznym sosem z dodatkiem banana i mandarynek.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • pieprz

Nadzienie:

  • 1 banan
  • 100g sera żółtego (najlepiej Mazdamer)
  • 100g mięsa mielonego
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • ¼ łyżeczki curry

Sos:

  • 20g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 2 łyżki mandarynek z puszki
  • 4 łyżki płynnej, słodkiej śmietany
  • sól, pieprz, curry

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem. Oprószyć pieprzem, przełożyć do miseczki i polać 8 łyżkami sosu sojowego. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  2. Przygotować nadzienie. Ser pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić w plasterki. Ser i mięso mielone wymieszać. Doprawić sosem sojowym i curry.
  3. Piersi z kurczaka osuszyć ręcznikiem papierowym. Na środku rozłożyć mięso mielone z serem i połowę plasterków banana. (Drugą połowę odłożyć na bok).

03

  1. Mięso zwinąć w roladę i związać nitką. Podsmażyć na oleju. Kolejno dodać 500ml wody i kostkę rosołową. Przykryć i dusić, w zależności od wielkości rolad, ok. 15min.
  2. Przygotować sos. Masło roztopić. Dodać mąkę i szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Dodać 250ml sosu spod mięsa, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać odłożone plasterki banana, mandarynki i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i curry do smaku.

Smacznego.

Na podstawie przepisu z książki: „So kocht Frau Antje heute”.

02

04