Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy

Rigatoni al forno

Jest to tradycyjne włoskie danie makaronowe. Tę potrawę jadłam w ten weekend we włoskiej restauracji i postanowiłam odtworzyć ją w domu. Jej podstawą jest makaron rigatoni, który ma kształt dość grubych, prostych rurek. Makaron, wymieszany z pieczarkami, szynką i pysznym sosem pomidorowo- śmietanowym, posypany startym serem, zapiekany jest w piekarniku.
Danie jest szybkie i łatwe do przygotowania. Czasami dodaje się do niego jeszcze mięso mielone lub zielony groszek.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 250g makaronu rigatoni
  • 400g pomidorów krojonych z puszki
  • 250g pieczarek
  • 100g szynki gotowanej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany
  • ok. 200g startego sera żółtego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rigatoni ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek poszatkować. Cebulę i czosnek podsmażyć na 2 łyżkach oliwy.
  3. Pieczarki oczyścić i pokroić, w zależności od wielkości, na ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Dużą ilość listków bazylii umyć i osuszyć. Poszatkować drobno.
  5. Szynkę pokroić w małą kostkę.
  6. Pieczarki połączyć z cebulą i czosnkiem. Dodać pomidory z puszki (całość puszki, razem z sosem), bazylię, szynkę i śmietanę. Całość zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać makaron i wymieszać.
  7. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego (jednego lub 3 mniejszych), posypać z góry startym serem. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 5min. w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 3
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno

Rigatoni al forno

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Leszek · 2 lat temu
    To juz wiem co jutro na obiad Skladniki i caloksztalt trafione w moj gust. Dzieki za przepis :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchcik · 4 lat temu
    super robilem tylko szynke zamienilem na mieso mielone podsmazone pycha :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ula · 4 lat temu
    Mój makaron czeka już tylko na zapieczenie z serem, a już jest pyszny. Polecam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    movable · 6 lat temu
    Doskonałe danie , dla ,,makaroniarzy" takich jak ja warte do wypróbowania;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwcia33 · 6 lat temu
    Koniecznie trzeba wyprubowac..:))wyglada smakowicie.. :lol:

Polub nas na ...

Początek strony