Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

marchewkowe pancakes

Puszyste, delikatne pancakes z dodatkiem startej marchewki. Są lekko słodkie i delikatnie cytrynowe. Można je podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem lub innym dodatkiem według uznania. My zjedliśmy je bez dodatku. Bardzo smakowały szczególnie dzieciom.

Składniki na ok. 5 sztuk:

  • 140g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 6g proszku do pieczenia (ok. 1 ½ łyżeczki)
  • 30g cukru
  • szczypta soli
  • 100g startej na tarce marchewki
  • starta skórka z cytryny lub limonki
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszać w misce.
  2. W drugiej miseczce wymieszać jajko, mleko i olej. Dodać marchewkę i skórkę z cytryny. Dodać składniki z pierwszej miski i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  3. Pancakes smażyć na patelni z małą ilością oleju (ok. 1 łyżki), nabierając po jednej, kopiatej łyżce ciasta na każdy pancake. Zrobić odstępy między placuszkami. Smażyć na małym ogniu, aż na cieście z góry pojawią się „pęcherzyki”. Wtedy placki odwrócić i usmażyć na złoto- brązowy kolor.
Smacznego. 

Przepis z blogu: mari-to-kazuo

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Ilość sztuk:

ok. 5
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

marchewkowe pancakes

marchewkowe pancakes

marchewkowe pancakes

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Aktualne Tagi

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnio na Blogu Czytelników

Początek strony