Ryba na marchewce
- Szczegóły

Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę. Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują.
Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Danie proponuję podawać z ryżem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- ok. 600- 700g filetów rybnych
- 1 kg marchewki
- 1- 2 łyżki masła
- 150g jogurtu greckiego (ewentualnie zwykłego, naturalnego)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- oliwa z oliwek (ewentualnie olej)
- po ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny i pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- sól, cukier, przyprawa chili w proszku
Sposób przygotowania:
- Przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać ze szczypiorkiem, startą skórką z cytryny i pomarańczy. Doprawić szczyptą soli i cukrem do smaku.
- Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, szczyptę soli, 1 łyżeczką cukru, laskę cynamonu i szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
- W tym czasie przygotować rybę. Filety rybne umyć i osuszyć. Jeśli są duże można przekroić je na pół. Oprószyć solą i delikatnie chili. Usmażyć na niedużej ilości oliwy z każdej strony.
- Na środku talerza ułożyć marchewkę z odrobiną sosu. Na marchewce położyć rybę. Podawać z ryżem i dipem.
Inspiracją był przepis Alfonsa Schuhbeck'a z magazynu: “Mit Liebe”.
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50min. |
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.