Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

Ryba na marchewce

Ryba na ostro w towarzystwie słodkiej, duszonej marchewki. Smak całej potrawy wzbogacony jest o cynamon, cytrynę i pomarańczę. Wszystkie dodatki bardzo dobrze do siebie pasują.

Do ryby serwujemy dip jogurtowy ze szczypiorkiem. Danie proponuję podawać z ryżem.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 600- 700g filetów rybnych
  • 1 kg marchewki
  • 1- 2 łyżki masła
  • 150g jogurtu greckiego (ewentualnie zwykłego, naturalnego)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • oliwa z oliwek (ewentualnie olej)
  • po ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny i pomarańczy 
  • 1 laska cynamonu
  • sól, cukier, przyprawa chili w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dip. Jogurt grecki wymieszać ze szczypiorkiem, startą skórką z cytryny i pomarańczy. Doprawić szczyptą soli i cukrem do smaku.
  2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka. Dodać masło, szczyptę soli, 1 łyżeczką cukru, laskę cynamonu i szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przemieszać delikatnie od czasu do czasu.
  3. W tym czasie przygotować rybę. Filety rybne umyć i osuszyć. Jeśli są duże można przekroić je na pół. Oprószyć solą i delikatnie chili. Usmażyć na niedużej ilości oliwy z każdej strony.
  4. Na środku talerza ułożyć marchewkę z odrobiną sosu. Na marchewce położyć rybę. Podawać z ryżem i dipem.
Smacznego.

Inspiracją był przepis Alfonsa Schuhbeck'a z magazynu: “Mit Liebe”.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 50min.
porcje

Ilość porcji:

ok. 4
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Ryba na marchewce

Ryba na marchewce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia A. · 5 lat temu
    próbowałam i baaardzo dobra rybka, ja dodatkowo poddusiłam rybkę z marchewką parę minut, wyszła świetna, mięciutka, i pyszna.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ilovebake.pl · 6 lat temu
    Pięknie podane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natka · 6 lat temu
    Zdjęcie świetne ukazuje jak bardzo apetyczna jest ta potrawa! Zaciekawil mnie zwlaszcza dip bo takiego jeszcze nie próbowaam -skorzystam na pewno :-)))

Polub nas na ...

Początek strony