Pieczona gęś faszerowana
- Szczegóły

Składniki:
- Gęś, najlepiej z podrobami (ok. 4kg)
- seler naciowy
- 2, 5 jabłka
- sól, pieprz, majeranek, 2 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Jeśli mamy mrożoną gęś należy dzień wcześniej wyciągnąć ją z folii i pozostawić na noc do rozmrożenia.
- Wyciągnąć z gęsi wnętrzności. Wyprawioną gęś umyć i osuszyć. Niepotrzebny tłuszcz przy otworze obciąć. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
- Przygotować farsz. Podroby oczyścić i pokroić w kostkę. Seler naciowy i jabłka umyć. Seler pokroić w plasterki, a jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Wymieszać z podrobami i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Gęś nadziać farszem. Otwór zamknąć wykałaczkami lub szpilkami do rolad, albo zszyć.
- Gęś ułożyć w brytfannie piersią go góry. Polać ok. 350ml wrzątku.
- Piec w nagrzanym piekarniku 1 godz. w temperaturze 200°C, polewając gęś często wytopionym tłuszczem. Do wytopionego tłuszczu dodać gałązki rozmarynu. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 1,5 godz. Podczas pieczenia ponakłuwać skórę widelcem, aby tłuszcz wypłynął. Często polewać gęś wytopionym tłuszczem.
- Następnie odwrócić gęś i piec dalej ok. 0,5 – 1 godz., aż druga strona ładnie się przypiecze.
- Upieczoną gęś podzielić na porcje. Najłatwiej odkroić ostrym nożem mięso od kości i pokroić na części lub plasterki. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.