pieczona gęś

Składniki:

  • Gęś, najlepiej z podrobami  (ok. 4kg)
  • seler naciowy
  • 2, 5 jabłka
  • sól, pieprz, majeranek, 2 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy mrożoną gęś należy dzień wcześniej wyciągnąć ją z folii i pozostawić na noc do rozmrożenia.
  2. Wyciągnąć z gęsi wnętrzności. Wyprawioną gęś umyć i osuszyć. Niepotrzebny tłuszcz przy otworze obciąć. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
  3. Przygotować farsz. Podroby oczyścić i pokroić w kostkę. Seler naciowy i jabłka umyć. Seler pokroić w plasterki, a jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Wymieszać z podrobami i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Gęś nadziać farszem. Otwór zamknąć wykałaczkami lub szpilkami do rolad, albo zszyć.
  5. Gęś ułożyć w brytfannie piersią go góry. Polać ok. 350ml wrzątku.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godz. w temperaturze 200°C, polewając gęś często wytopionym tłuszczem. Do wytopionego tłuszczu dodać gałązki rozmarynu. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 1,5 godz. Podczas pieczenia ponakłuwać skórę widelcem, aby tłuszcz wypłynął. Często polewać gęś wytopionym tłuszczem.
  7. Następnie odwrócić gęś i piec dalej ok. 0,5 – 1 godz., aż druga strona ładnie się przypiecze.
  8. Upieczoną gęś podzielić na porcje. Najłatwiej odkroić ostrym nożem mięso od kości i pokroić na części lub plasterki. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i surówką.

pieczona gęś faszerowana

gęś faszerowana