Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Napisz komentarz
Makaron ze szparagami i pieczarkami

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami, pieczarkami i czosnkiem niedźwiedzim w sosie śmietanowym.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 200g makaronu wstążki (tagliatelle)
  • 500g zielonych szparagów
  • 30g masła
  • 250g brązowych pieczarek
  • ok. 6 świeżych liści czosnku niedźwiedziego lub młodej, zielonej cebulki
  • 50g orzechów włoskich
  • 200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Odstawić na bok.
  2. Liście czosnku niedźwiedziego umyć, osuszyć i poszatkować drobno. Odstawić na bok.
  3. Orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać. Odstawić na bok.
  4. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pokroić na kawałki o długości 3cm. Masło roztopić na patelni. Dodać szparagi i smażyć, na średniej mocy palnika, przez ok. 10 minut. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
  5. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Do szparagów dodać przygotowane pieczarki i smażyć dalej, aż woda z pieczarek wyparuje i całość lekko się przyrumieni. Przyprawić solą i pieprzem.
  7. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Następnie dodać makaron, czosnek niedźwiedzi i orzechy. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni

Makaron ze szparagami i pieczarkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony