Placki ziemniaczane z łososiem


Placki ziemniaczane z łososiem
Chrupiące placki ziemniaczane podane z serkiem kremowym i wędzonym łososiem.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Dip:
- 100g serka kremowego
- 5 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
- garść sałaty rukola
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ok. 200g łososia wędzonego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować dip. Serek kremowy wymieszać z jogurtem i pokrojoną na drobno rukolą. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na sitko. Następnie dokładnie odcisnąć z soku i przełożyć do miski.
- Cebulę obrać i poszatkować. Dodać do ziemniaków.
- Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz nałożyć kopiatą łyżkę masy ziemniaczanej. Masę rozpłaszczyć łyżką. Smażyć po parę placków równocześnie na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, w celu odsączenia ich z tłuszczu.
- Od razu podawać na ciepło z kleksem dipu i plasterkiem łososia.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.