Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Naleśniki kukurydziane przygotowane na mące kukurydzianej i skrobi. Są cienkie, o pięknej żółtej barwie i całkowicie bezglutenowe. Można je podawać zarówno ze słodkim, jak i z wytrawnym nadzieniem.

Składniki na 6 naleśników o śr. 24cm::

  • 300ml mleka
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 40g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1- 2 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Wymieszać. Wlewać mleko, ciągle mieszając trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Pozostawić ciasto na 10 minut.
  2. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nalać ciasto i poruszając patelnią rozprowadzić je po całym dnie patelni. (Ciasta należy nalać tyle, aby dno patelni pokryła cienka warstwa ciasta). Ciasto smażyć na średniej mocy palnika z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
  3. W ten sam sposób usmażyć resztę naleśników.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6 naleśników

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane Bezglutenowe naleśniki kukurydziane

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony