Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tagliatelle z sosem dyniowym

Makaron z kremowym sosem dyniowym. Sos polany jest olejem z pestek dyni i posypany  uprażonymi pestkami z dyni, rukolą i parmezanem. Proste, szybkie a w smaku pyszne.

Składniki na ok. 4 porcje:

Sos dyniowy:

  • 400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, imbir mielony
  • 50ml słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • 300g makaronu tagliatelle
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • sałata rukola
  • olej z pestek dyni
  • parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
  2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  3. Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
  4. Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
  5. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  6. Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
  7. Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tagliatelle z sosem dyniowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony