Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Matjas z ziemniakami

Matjas z ziemniakami i sosem śmietanowym tym razem nie jako sałatka, a danie główne. Tak serwowany płat śledziowy można często spotkać w restauracjach bawarskich. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, cały płat śledziowy podany na sosie ze śmietany. Danie jest szybkie i lekkie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 nieduże jabłko
  • ½ cebuli
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • ziemniaki (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  3. Śmietanę wymieszać z jogurtem. Dodać cebulę i jabłka. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  4. Koperek posiekać i wmieszać do schłodzonego sosu śmietanowego.
  5. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ciepłe ziemniaki obrać.
  6. Na talerzach ułożyć ziemniaki i sos śmietanowy. Na sosie ułożyć płat matjasa.
 

Kuchnia:

Bawarska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godzin
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony