Matjas z ziemniakami

Matjas z ziemniakami i sosem śmietanowym tym razem nie jako sałatka, a danie główne. Tak serwowany płat śledziowy można często spotkać w restauracjach bawarskich. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, cały płat śledziowy podany na sosie ze śmietany. Danie jest szybkie i lekkie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 nieduże jabłko
  • ½ cebuli
  • koperek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • ziemniaki (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
  2. Jabłko umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
  3. Śmietanę wymieszać z jogurtem. Dodać cebulę i jabłka. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
  4. Koperek posiekać i wmieszać do schłodzonego sosu śmietanowego.
  5. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ciepłe ziemniaki obrać.
  6. Na talerzach ułożyć ziemniaki i sos śmietanowy. Na sosie ułożyć płat matjasa.
 

Kuchnia:

Bawarska

Czas:

Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godzin
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski