Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Biała kiełbasa z cebulą i piwem

Biała kiełbasa zapiekana w piwno- cebulowym sosie. Proste danie, które nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Pomimo, że tak przygotowana kiełbasa jest potrawą typowo wielkanocną to można ją również podawać w ciągu roku na obiad z puree ziemniaczanym lub na kolację z chrzanem, ćwikłą i świeżym pieczywem.

Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas.

Składniki na ok. 2- 4 porcje:

  • 4 sztuki surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 125ml jasnego piwa
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • sól

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majeranek (co najmniej łyżeczka)
  • sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Przysmażyć na oleju chwilkę, aby się zeszkliła. Posolić, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać piwem.
  2. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na cebuli.
  3. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Podczas pieczenia można polewać kiełbasę sosem, który się wytworzył.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa z cebulą i piwem Biała kiełbasa z cebulą i piwem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony