Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała, surowa kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i pieczarkami. Kiełbasa pokryta jest miodowo- musztardową marynatą z dużą ilością majeranku. Sycące, niebanalne, a przede wszystkim bardzo smaczne danie,  można podawać na kolację z dodatkiem świeżego pieczywa, na obiad z ziemniakami i oczywiście na Wielkanoc.

Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas, w zależności od zapotrzebowania ;).

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy
  • 500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
  5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
  6. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
  7. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą