Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Biała, surowa kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i pieczarkami. Kiełbasa pokryta jest miodowo- musztardową marynatą z dużą ilością majeranku. Sycące, niebanalne, a przede wszystkim bardzo smaczne danie,  można podawać na kolację z dodatkiem świeżego pieczywa, na obiad z ziemniakami i oczywiście na Wielkanoc.

Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas, w zależności od zapotrzebowania ;).

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy
  • 500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 250g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 250ml bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
  4. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
  5. Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
  6. Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
  7. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony