Biała kiełbasa z kiszoną kapustą


Biała, surowa kiełbasa pieczona z kiszoną kapustą i pieczarkami. Kiełbasa pokryta jest miodowo- musztardową marynatą z dużą ilością majeranku. Sycące, niebanalne, a przede wszystkim bardzo smaczne danie, można podawać na kolację z dodatkiem świeżego pieczywa, na obiad z ziemniakami i oczywiście na Wielkanoc.
Jedna porcja to ok. 1- 2 kiełbas, w zależności od zapotrzebowania ;).
Składniki na ok. 5 porcji:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy
- 500g kiszonej kapusty (może być z marchewką)
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 250ml bulionu
- 2 liście laurowe
- 125ml jasnego piwa (ewentualnie bulionu)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- Kiszoną kapustę odcisnąć z soku.
- Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Smażyć, aż płyn wyparuje, a cebula stanie się szklista. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kiszoną kapustę i smażyć 3- 4 minuty. Następnie podlać bulionem, dodać liście laurowe i dusić na małej mocy palnika, pod przykryciem, ok. 20 minut. Liście laurowe wyrzucić.
- Naczynie żaroodporne posmarować cienko olejem np. używając pędzelka silikonowego. Wyłożyć kapustę z pieczarkami.
- Kiełbaski nakłuć wykałaczką i ułożyć na kapuście.
- Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Używając pędzelka posmarować kiełbasy marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). W trakcie pieczenia, po ok. 30 minutach, polać kapustę piwem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!