Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
8 Komentarzy
Naleśniki

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
  2. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

  • 10g kakao
  • 140g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Naleśniki Naleśniki Naleśniki

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 21 dni temu
    Robiłam dzisiaj, proporcji użyłam tak jak jest podane w przepisie, aczkolwiek mi wyszło jedynie 6 placków zrobiłam z pieczarkami, cebulką i serem wszystko wyszło pomyślnie i smacznie, polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina Anioł · 1 miesięcy temu
    Robiłam dzisiaj naleśniki z tego przepisu wyszły superowe. Dodałam troszkę oleju do tych składników, troszkę śmietany 30% i zamiary 100 ml wody dałam 100 ml mleka tak jak jest w przepisie. Gorąco polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Martyna · 1 miesięcy temu
    Mi ciasto wyszło idealne ja zamiast smarować patelnię dodaje trochę oleju do ciasta i jest super nie przywiera pycha są!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 8 miesięcy temu
    Najlepszy przepis wg mnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kornelia · 10 miesięcy temu
    Mnie też wyszły a dzieciaki aż się oblizywały przy jedzeniu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Qwerty · 11 miesięcy temu
    A nam wyszły pycha gamonie jesteście i tyle w temacie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lucy · 11 miesięcy temu
    złe proporcje, zbyt gęste ciasto nie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 11 miesięcy temu
    Najgorszy przepis na naleśniki jaki kiedykolwiek było dane mi znac. Nie POLECAM!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      ehh · 15 dni temu
      to proszę podaj swój oryginalny zajebi*ty przepis na naleśniki, bo musi być w takim razie wybitnie idealny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      mac · 1 miesięcy temu
      Nie pisz bzdur. Powyższy przepis był i jest standardowy w polskiej kuchni. Większość autorów podają ten sam przepis na polskie naleśniki. Więc albo nigdy nie jadłeś polskich naleśników i nie znasz ich smaku albo wykorzystujesz gów...ne składniki (stary olej, mąka, masło, mleko UHT lub skwaśniałe) albo masz antytalent do ich przygotowywania.
      Nie mieszajmy też smaków różnych kuchni (bazujących na odmiennych składnikach.
      A propos mąki: dawniej gospodarz przywoził do młyna taką ilość mąki aby wystarczyło na 1 miesiąc. Po tym czasie mąkę była uznawano za nieprzydatną do spożycia. Dziś mąki mają roczny zalecany termin spożycia. Ciekawe z czego robią te mąki (modyfikowane rośliny) lub czego dodają do niej?
      Niestety nie zmienia to faktu, że mąki tak długo przechowywane są bezwartościowe.

Polub nas na ...

Początek strony