Naleśniki

Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą.

Klasyczne naleśniki

Składniki na ok. 10 sztuk o średnicy 24cm:

  • 150g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli naleśniki mają być słodkie)
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Gdyby powstały grudki można ciasto przelać przez sitko. Ciasto pozostawić najlepiej na co najmniej 30 minut, aby odpoczęło (ale nie jest to konieczne).
  2. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową). Dodać odrobinę oleju. (Polecam rozprowadzić olej pędzelkiem silikonowym). Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.

Kakaowe naleśniki

Składniki:

  • 10g kakao
  • 140g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 100ml gazowanej wody mineralnej (lub mleka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Jak wyżej.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 10 sztuk

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Naleśniki Naleśniki Naleśniki