Kotlety z buraka i puree z batatów


Cienkie, chrupiące plasterki buraków panierowane w płatkach kukurydzianych, podane z kremowym puree z batatów i ziemniaków.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1- 2 buraki (polecam podłużne)
- mąka pszenna (w wersji bezglutenowej: uniwersalna mąka bezglutenowa)
- jajko
- płatki kukurydziane (w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki kukurydziane)
Puree:
- 2 duże bataty
- 2 duże ziemniaki
- ok. 500ml bulionu*
- 1 łyżka masła
- ok. 40ml mleka
- sól, pieprz, cynamon mielony i gałka muszkatołowa mielona
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 5mm).
- Plasterki buraka obtaczać kolejno w: mące, rozkłóconym jajku i pokruszonych na drobno płatkach kukurydzianych.
- Olej rozgrzać na patelni. Plasterki buraków smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor. (Plasterki powinny smażyć się powoli, aby zmiękły w środku. Nie będą jednak miękkie jak buraki gotowane, ale lekko twardawe).
- Przygotować puree. Ziemniaki i bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut, aż będą miękkie. Po 5 minutach gotowania dodać bataty. (Bataty dodajemy 5 minut później, ponieważ szybciej robią się miękkie).
- Miękkie ziemniaki odcedzić. Garnek postawić z powrotem na palniku, aby cały płyn odparował.
- Następnie dodać do smaku sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową i łyżkę masła. Całość zmiksować blenderem. Dodać tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja.
- Kotlety z buraka i puree rozłożyć na talerzach. Podawać od razu na ciepło z sałatą.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!