Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Kotlety z buraka i puree z batatów

Cienkie, chrupiące plasterki buraków panierowane w płatkach kukurydzianych, podane z kremowym puree z batatów i ziemniaków.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1- 2 buraki (polecam podłużne)
  • mąka pszenna (w wersji bezglutenowej: uniwersalna mąka bezglutenowa)
  • jajko
  • płatki kukurydziane (w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki kukurydziane)

Puree:

  • 2 duże bataty
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 500ml bulionu*
  • 1 łyżka masła
  • ok. 40ml mleka
  • sól, pieprz, cynamon mielony i gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 5mm).
  2. Plasterki buraka obtaczać kolejno w: mące, rozkłóconym jajku i pokruszonych na drobno płatkach kukurydzianych.
  3. Olej rozgrzać na patelni. Plasterki buraków smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor. (Plasterki powinny smażyć się powoli, aby zmiękły w środku. Nie będą jednak miękkie jak buraki gotowane, ale lekko twardawe).
  4. Przygotować puree. Ziemniaki i bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut, aż będą miękkie. Po 5 minutach gotowania dodać bataty. (Bataty dodajemy 5 minut później, ponieważ szybciej robią się miękkie).
  5. Miękkie ziemniaki odcedzić. Garnek postawić z powrotem na palniku, aby cały płyn odparował.
  6. Następnie dodać do smaku sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową i łyżkę masła. Całość zmiksować blenderem. Dodać tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja.
  7. Kotlety z buraka i puree rozłożyć na talerzach. Podawać od razu na ciepło z sałatą.
* Zamiast bulionu do gotowania batatów i ziemniaków można użyć osolonej wody.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Kotlety z buraka i puree z batatów Kotlety z buraka i puree z batatów

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony