Kotlety z buraka i puree z batatów

Cienkie, chrupiące plasterki buraków panierowane w płatkach kukurydzianych, podane z kremowym puree z batatów i ziemniaków.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1- 2 buraki (polecam podłużne)
  • mąka pszenna (w wersji bezglutenowej: uniwersalna mąka bezglutenowa)
  • jajko
  • płatki kukurydziane (w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki kukurydziane)

Puree:

  • 2 duże bataty
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 500ml bulionu*
  • 1 łyżka masła
  • ok. 40ml mleka
  • sól, pieprz, cynamon mielony i gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 5mm).
  2. Plasterki buraka obtaczać kolejno w: mące, rozkłóconym jajku i pokruszonych na drobno płatkach kukurydzianych.
  3. Olej rozgrzać na patelni. Plasterki buraków smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor. (Plasterki powinny smażyć się powoli, aby zmiękły w środku. Nie będą jednak miękkie jak buraki gotowane, ale lekko twardawe).
  4. Przygotować puree. Ziemniaki i bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut, aż będą miękkie. Po 5 minutach gotowania dodać bataty. (Bataty dodajemy 5 minut później, ponieważ szybciej robią się miękkie).
  5. Miękkie ziemniaki odcedzić. Garnek postawić z powrotem na palniku, aby cały płyn odparował.
  6. Następnie dodać do smaku sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową i łyżkę masła. Całość zmiksować blenderem. Dodać tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja.
  7. Kotlety z buraka i puree rozłożyć na talerzach. Podawać od razu na ciepło z sałatą.
* Zamiast bulionu do gotowania batatów i ziemniaków można użyć osolonej wody.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Kotlety z buraka i puree z batatów Kotlety z buraka i puree z batatów