Kurczak po chińsku z orzeszkami ziemnymi


Soczyste kawałki mięsa z piersi kurczaka usmażone z cebulą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, doprawione sosem sojowym i ostrymi przyprawami jak chili lub chiński pieprz. Kurczak powinien być dobrze przyprawiony, aby był wyraźny w smaku i ostry. Tak przygotowane mięso można podawać z ryżem lub makaronem.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone cebulki
- 3 cebule szalotki
- 50g orzeszków ziemnym (solonych lub nie)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych (lub rzepakowego)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
- chili
- pieprz chiński (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę.
- Do mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrobię. Wymieszać.
- Szalotki obrać i pokroić w piórka (tj. należy przeciąć cebulę wzdłuż na pół i następnie połówki pokroić wzdłuż na cienkie plasterki).
- Zielone cebulki umyć, osuszyć i pokroić nie za drobno.
- W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej z orzeszków ziemnych. Dodać mięso i szalotki. Smażyć, aż mięso będzie miękkie. Dodać orzeszki ziemne, a następnie zieloną cebulkę. Wymieszać.
- Ściągnąć patelnię z palnika, dodać sos sojowy i przyprawić do smaku solą, chili i pieprzem.
- Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.
Kuchnia: |
Chińska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!