Tarta z kwiatami cukinii


Tarta na bogato, przygotowana z ciasta francuskiego, sera ricotta i kwiatów cukinii. Wykwintne, nietuzinkowe danie. Tarta najlepiej smakuje podana lekko ciepła w towarzystwie sałaty.
Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 10 sztuk kwiatów cukinii
- 200g sera ricotta
- 4 jajka
- 1 ząbek czosnku
- 5- 6 liści bazylii
- sól, pieprz
- ok. 30g migdałów w płatkach
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Formę żaroodporną (u mnie o średnicy 26cm) posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. (We Włoszech kupiłam ciasto francuskie o okrągłym kształcie, ale jeśli użyjecie prostokątnego płata to można go przyciąć jak w tym przepisie: tutaj)
- Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
- Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
- Kwiaty ułożyć na cieście.
- W misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. Masę serową wylać na kwiaty. Na masę założyć brzegi ciasta.
- Masę serową posypać migdałami w płatkach. Brzeg ciasta posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać najlepiej na ciepło.
![]() |
Kuchnia: |
Włoska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!