Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tarta z kwiatami cukinii

Tarta na bogato, przygotowana z ciasta francuskiego, sera ricotta i kwiatów cukinii. Wykwintne, nietuzinkowe danie. Tarta najlepiej smakuje podana lekko ciepła w towarzystwie sałaty.

Jeśli pierwszy raz przygotowujesz kwiaty cukinii, polecam przeczytać najpierw artykuł: „Jak przygotować kwiaty cukinii”.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 10 sztuk kwiatów cukinii
  • 200g sera ricotta
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5- 6 liści bazylii
  • sól, pieprz
  • ok. 30g migdałów w płatkach
  • masło do smarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Formę żaroodporną (u mnie o średnicy 26cm) posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. (We Włoszech kupiłam ciasto francuskie o okrągłym kształcie, ale jeśli użyjecie prostokątnego płata to można go przyciąć jak w tym przepisie: tutaj)
  2. Kwiaty cukinii opłukać letnią, bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć na ręczniku papierowym.
  3. Delikatnie rozchylić kwiaty i wyciąć pręciki lub je wyrwać palcami. Można również przerwać kwiat delikatnie z jednej strony i wyciąć pręcik. (Tak jest najprościej).
  4. Kwiaty ułożyć na cieście.

1

  1. W misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią oraz solą i pieprzem. Masę serową wylać na kwiaty. Na masę założyć brzegi ciasta.

2

  1. Masę serową posypać migdałami w płatkach. Brzeg ciasta posmarować wodą lub rozkłóconym jajkiem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Podawać najlepiej na ciepło.

Kuchnia:

Włoska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Tarta z kwiatami cukinii Tarta z kwiatami cukinii Tarta z kwiatami cukinii

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony