Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Ratatouille

Warzywne, jednogarnkowe, dietetyczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Składa się z samych przysmażonych i podduszonych warzyw, przyprawionych ziołami prowansalskimi. Można podawać je zarówna na zimno, jak i na ciepło. W skład Ratatouille wchodzi: bakłażan, cukinia, pomidor, papryka, cebula i czosnek. Warzywa krojone są na kawałki i smażone na oliwie z oliwek. Polecam smażyć warzywa oddzielnie, a na końcu połączyć i chwilę razem poddusić. W ten sposób warzywa zachowają swój kształt.

Ratatouille można podawać jako samodzielne danie lub z bagietką, ryżem, chudym mięsem, czy rybą.

Składniki na ok. 4 porcje, jako samodzielne danie (lub 6 porcji np. z ryżem):

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 cukinie (ok. 550 g)
  • 3 średniej wielkości pomidory (ok. 500 g)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

zioła prowansalskie świeże lub suszone do wyboru:

  • rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, szałwia

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Pociąć wzdłuż na 4 grube plastry. Każdy plaster przeciąć wzdłuż na 4 części, a następnie wszerz w kostkę). Bakłażana dobrze posolić.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Przeciąć wzdłuż na pół, każdą połowę wzdłuż na 2 lub 3 paski i wszerz w kostkę).
  3. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w grubą kostkę. (Połówki papryk przekroić wzdłuż na 3 części, a następnie wszerz na 3).
  4. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. Czosnek obrać i poszatkować.
  6. Pomidory sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki, a następnie wszerz na pół.

2

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cukinie i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać papryki i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.

3

  1. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać bakłażana i smażyć ok. 4 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać pomidory i przyprawy.

4

  1. Doprowadzić do zagotowania. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. (Warzywa należy przemieszać delikatnie od czasu do czasu. Warzywa nie powinny się rozpaść. Powinny zachować kształt i być lekko chrupiące).
  2. Rozłożyć na talerzach i podawać.

Kuchnia:

Francuska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ratatouille Ratatouille

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony