Ratatouille

Warzywne, jednogarnkowe, dietetyczne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Składa się z samych przysmażonych i podduszonych warzyw, przyprawionych ziołami prowansalskimi. Można podawać je zarówna na zimno, jak i na ciepło. W skład Ratatouille wchodzi: bakłażan, cukinia, pomidor, papryka, cebula i czosnek. Warzywa krojone są na kawałki i smażone na oliwie z oliwek. Polecam smażyć warzywa oddzielnie, a na końcu połączyć i chwilę razem poddusić. W ten sposób warzywa zachowają swój kształt.

Ratatouille można podawać jako samodzielne danie lub z bagietką, ryżem, chudym mięsem, czy rybą.

Składniki na ok. 4 porcje, jako samodzielne danie (lub 6 porcji np. z ryżem):

  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 cukinie (ok. 550 g)
  • 3 średniej wielkości pomidory (ok. 500 g)
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

zioła prowansalskie świeże lub suszone do wyboru:

  • rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylia, oregano, szałwia

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Pociąć wzdłuż na 4 grube plastry. Każdy plaster przeciąć wzdłuż na 4 części, a następnie wszerz w kostkę). Bakłażana dobrze posolić.
  2. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki i pokroić w grubą kostkę. (Przeciąć wzdłuż na pół, każdą połowę wzdłuż na 2 lub 3 paski i wszerz w kostkę).
  3. Papryki umyć, osuszyć, przeciąć na pół, oczyścić z pestek, białych błon i ogonka. Pokroić w grubą kostkę. (Połówki papryk przekroić wzdłuż na 3 części, a następnie wszerz na 3).
  4. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. Czosnek obrać i poszatkować.
  6. Pomidory sparzyć wrzątkiem. Po chwili przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki, a następnie wszerz na pół.

2

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i zeszklić. Przełożyć do garnka.
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cukinie i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
  3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać papryki i smażyć ok. 8 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.

3

  1. Bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać bakłażana i smażyć ok. 4 minut na średniej mocy palnika, często mieszając. Przełożyć do garnka.
  2. Dodać pomidory i przyprawy.

4

  1. Doprowadzić do zagotowania. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. (Warzywa należy przemieszać delikatnie od czasu do czasu. Warzywa nie powinny się rozpaść. Powinny zachować kształt i być lekko chrupiące).
  2. Rozłożyć na talerzach i podawać.

Kuchnia:

Francuska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Ratatouille Ratatouille