Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Kanie w panierce

Kanie można smażyć jak kotlety schabowe, panierując je w bułce tartej lub mące. Tak przygotowane kanie można podać jako danie główne np. z ziemniakami i surówką  lub same jako przekąskę.

Przygotowanie smażonej kani jest bardzo proste. Najważniejsze jest jednak upewnienie się, że są to kanie. Małe kanie (czubajki) są bowiem podobne do bardzo trującego muchomora sromotnikowego. Na końcu przepisu podaję link to filmiku objaśniającego jak rozpoznać kanię.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kapelusze kani
  • 2 jajka
  • bułka tarta (lub mąka)
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kapelusze kani oczyścić. (Nóżki należy odciąć. Grzyby najlepiej oczyścić szczoteczką lub nożykiem z zabrudzeń. Jeśli to nie wystarczy można je szybko opłukać w zimnej wodzie i osuszyć na ręczniku papierowym).
  2. W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajka. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą (lub mąkę).
  4. Kanie obtaczać najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

2

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Usmażone kanie dobrze jest ułożyć na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Podawać na ciepło.
Kliknij na link: Jak rozpoznać kanię.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Kanie w panierce

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony