Papryka nadziewana szpinakiem (dieta dr Dąbrowskiej)


Propozycja na obiad dla osób na diecie dr Dąbrowskiej. Papryka nadziewana farszem ze szpinaku, cebuli i czosnku. Polecam świeży szpinak, ale jeśli jest on niedostępny, można użyć mrożonego. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z wody. Danie podaję z tartymi burakami i sosem pomidorowym.
Składniki na 1 porcję:
- 1 papryka
- ok. 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól himalajska, pieprz czarny mielony
Sos pomidorowy (opcjonalnie):
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
- Szpinak umyć i pokroić drobno.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią (przypalą). Dodać posiekany szpinak i smażyć, aż straci objętość i woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Farszem szpinakowym napełnić dwie połówki papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.
- Paprykę podawać na ciepło z sosem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!