Bakłażan z mięsem mielonym

Mięsne danie z bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym, zapiekane z serem feta. Pasuje do niego sałatka z sałaty zielonej z ulubionymi dodatkami. Danie jest niskowęglowodanowe (low carb). Pasuje zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie przestrzegacie diety, to możecie podawać je również z ryżem.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 250 g mięsa mielonego (używam wieprzowo- wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
  • 100 g sera feta plus łyżka oleju (lub gotowy ser sałatkowy typu greckiego w kostkach w oleju)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i razem ze skórką pokroić w grubą, ok. 2 cm kostkę. Posypać 1 łyżeczką soli, wymieszać, przełożyć na sitko i pozostawić na ok. 30 minut, aby puścił sok.
  2. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i posiekać drobno.
  4. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki.
  5. Ser feta pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką oleju.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i mięso mielone. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Wlać passatę pomidorową, dodać zieloną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. (Z solą ostrożnie. Na wierzchu będzie jeszcze feta). Odstawić na bok.
  7. Bakłażana przepłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać bakłażana i smażyć, aż będzie miękki i przyrumieniony. Doprawić pieprzem.
  8. Bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć kostki fety.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bakłażan z mięsem mielonym Bakłażan z mięsem mielonym