Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bakłażan z mięsem mielonym

Mięsne danie z bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym, zapiekane z serem feta. Pasuje do niego sałatka z sałaty zielonej z ulubionymi dodatkami. Danie jest niskowęglowodanowe (low carb). Pasuje zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Jeśli nie przestrzegacie diety, to możecie podawać je również z ryżem.

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 250 g mięsa mielonego (używam wieprzowo- wołowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 4 łyżki posiekanej, zielonej cebulki
  • 100 g sera feta plus łyżka oleju (lub gotowy ser sałatkowy typu greckiego w kostkach w oleju)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć, odciąć końce, przeciąć wzdłuż na pół i razem ze skórką pokroić w grubą, ok. 2 cm kostkę. Posypać 1 łyżeczką soli, wymieszać, przełożyć na sitko i pozostawić na ok. 30 minut, aby puścił sok.
  2. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę.
  3. Czosnek obrać i posiekać drobno.
  4. Zieloną cebulkę umyć, osuszyć i pokroić w krążki.
  5. Ser feta pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i wymieszać z łyżką oleju.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i mięso mielone. Smażyć, mieszając, aż mięso straci kolor różowy. Wlać passatę pomidorową, dodać zieloną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. (Z solą ostrożnie. Na wierzchu będzie jeszcze feta). Odstawić na bok.
  7. Bakłażana przepłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać bakłażana i smażyć, aż będzie miękki i przyrumieniony. Doprawić pieprzem.
  8. Bakłażana przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć kostki fety.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Bakłażan z mięsem mielonym Bakłażan z mięsem mielonym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony