Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
1 Komentarz
Gołąbki bez zawijania

Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Gołąbki:

  • ½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
  • ½ kg białej kapusty
  • ½ szklanki surowego ryżu (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
  3. Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
  4. W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
  5. Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.

2

3

  1. Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
  2. Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.

4

  1. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony