Gołąbki bez zawijania

Szybkie gołąbki, przygotowane jako kotlety mielone z ryżem i kapustą. Jest to szybsza wersja tradycyjnych gołąbków. Zamiast zawijać mięso z ryżem w liście kapusty, szatkujemy kapustę i łączymy ją z ryżem i mięsem. Z tak przygotowanej masy smażymy kotleciki i zapiekamy w piekarniku z sosem pomidorowym. Pyszne. Dobry sposób na przemycenie kapusty dzieciom, które (przynajmniej moja trójka) odwijają gołąbki z kapusty i wyjadają sam środek. Te kotleciki wcinają ze smakiem. Można podawać je same, z sałatką jak również z ziemniakami i sałatką.

Składniki na ok. 16 sztuk:

Gołąbki:

  • ½ kg mięsa mielonego (do wyboru: wieprzowego lub drobiowego)
  • ½ kg białej kapusty
  • ½ szklanki surowego ryżu (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie do czasu, aż będzie lekko twardy (ok. 10 minut). Odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż się zeszkli.
  3. Kapustę bardzo drobno poszatkować, zmiksować w malakserze lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. (Głąb odrzucić).
  4. W dużej misce wymieszać mięso mielone, ryż, cebulę i kapustę. Dodać jajka i dobrze przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać lub wyrobić ręką.
  5. Formować owalne kotleciki (ok. 16 sztuk) i obsmażyć je z obu stron na patelni z olejem. Ułożyć je w brytfance lub innym, żaroodpornym naczyniu.

2

3

  1. Przygotować sos pomidorowy. W garnku wymieszać passatę pomidorową z bulionem, śmietaną i przyprawy i lekko podgrzać.
  2. Sosem pomidorowym zalać kotleciki tak, aby były całe pokryte sosem.

4

  1. Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, na grzałce góra- dół.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania

Powiązane przepisy