Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Pieczona dorada

Soczysta dorada z piekarnika. Dorada nie wymaga żadnych specjalnych marynat, czy ziół. Wystarczy posmarować ją olejem i natrzeć solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze rozmaryn i sok z cytryny. To wystarczy, aby upiec pyszną rybę o delikatnym białym mięsie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 2 dorady wypatroszone i oczyszczone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
  2. Ryby ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W środek ryb włożyć po 1 gałązce rozmarynu. Na wierzchu ułożyć również gałązkę rozmarynu i ryby polać sokiem z cytryny.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  5. Podawać np. ze świeżą sałatką z zielonej sałaty i frytkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pieczona dorada

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony