Pieczona dorada

Soczysta dorada z piekarnika. Dorada nie wymaga żadnych specjalnych marynat, czy ziół. Wystarczy posmarować ją olejem i natrzeć solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze rozmaryn i sok z cytryny. To wystarczy, aby upiec pyszną rybę o delikatnym białym mięsie.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 2 dorady wypatroszone i oczyszczone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
  2. Ryby ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. W środek ryb włożyć po 1 gałązce rozmarynu. Na wierzchu ułożyć również gałązkę rozmarynu i ryby polać sokiem z cytryny.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  5. Podawać np. ze świeżą sałatką z zielonej sałaty i frytkami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pieczona dorada