Pieczona dorada


Soczysta dorada z piekarnika. Dorada nie wymaga żadnych specjalnych marynat, czy ziół. Wystarczy posmarować ją olejem i natrzeć solą i pieprzem. Ja dodaję jeszcze rozmaryn i sok z cytryny. To wystarczy, aby upiec pyszną rybę o delikatnym białym mięsie.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 2 dorady wypatroszone i oczyszczone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 gałązki rozmarynu
- olej lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem, solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
- Ryby ułożyć na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- W środek ryb włożyć po 1 gałązce rozmarynu. Na wierzchu ułożyć również gałązkę rozmarynu i ryby polać sokiem z cytryny.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- Podawać np. ze świeżą sałatką z zielonej sałaty i frytkami.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.