Kotlety mielone (bezglutenowe)

Kotlety mielone przygotowane bez glutenu. Zamiast namoczonej bułki do mięsa dodajemy serek kremowy, dzięki któremu kotlety będa soczyste i lekkie. Z zewnątrz natomiast są chrupiące.

Składniki na ok. 8 sztuk:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 kopiata łyżka naturalnego serka kremowego typu Philadelphia, Almette, Mój Ulubiony
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • mąka jaglana do obtoczenia kotletów (lub bezglutenowa bułka tarta)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Do miski przełożyć mięso, podsmażoną cebulę, jajko, serek i przyprawy. Porządnie wyrobić ręką.
  3. Z masy formować kotlety i lekko je spłaszczyć. (Nie za duże i spłaszczone, żeby się dopiekły w środku. Najlepiej wielkości pięści). Obtoczyć w mące jaglanej lub bułce tartej.

2

  1. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na rozgrzanym oleju do zarumienienia. (Olej powinien być dobrze rozgrzany, aby kotlety nie wchłonęły tłuszczu, ale też nie za mocno, aby się nie przypaliły).
  2. Podawać np. z ziemniakami (całymi lub tłuczonymi z masłem) z mizerią lub buraczkami.
  3. Na zimno są równie smaczne. Można przeciąć je na pół i ułożyć jak wędlinę na chlebie ;).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Kotlety mielone (bezglutenowe) Kotlety mielone (bezglutenowe)