Pancakes na maślance

Lekkie, mięciutkie i delikatne placuszki na maślance. Bardzo smaczne i szybkie do przygotowania. Są lekko słodkie i pasują do słodkiego dodatku jak syrop klonowy, mus jabłkowy, dżem, czy cukier puder. Idealne na śniadanie, piątkowy obiad, czy podwieczorek.

Składniki na ok. 15 sztuk:

Ciasto:

  • 250 ml maślanki, temperatura pokojowa
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 30 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do smażenia:

  • olej rzepakowy, kokosowy lub masło klarowane

Dodatek do wyboru:

  • syrop klonowy, cukier puder, miód, dżem, mus jabłkowy, świeże owoce

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Odstawić na bok do ostudzenia.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę (najlepiej przesianą), cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce wymieszać trzepaczką maślankę, jajko i roztopione masło (lekko ciepłe lub chłodne).
  4. Następnie wymieszać trzepaczką składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników. (Ciasto jest rzadkie).
  5. Placki smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, nakładać po 1 dużej łyżce ciasta na jeden pancake. (Wystarczy posmarować patelnię olejem, przy użyciu silikonowego pędzelka lub jeśli patelnia jest teflonowa, nieprzywierająca to można smażyć bez tłuszczu). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Zrobić odstępy między placuszkami. Dopiero, gdy na cieście z góry pojawią się "pęcherzyki", placuszek obrócić delikatnie szeroką łopatką. W żadnym wypadku nie obracać placka ciągle z jednej strony na drugą.
  6. Podawać z syropem klonowym lub z ulubionym dodatkiem do naleśników.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 15 sztuk (ok. 3 porcje)

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Pancakes na maślance Pancakes na maślance Pancakes na maślance