Ryż z jogurtem i malinami

Szybki obiad na słodko składający się z ugotowanego ryżu polanego jogurtem naturalnym z rozgniecionymi malinami. Ekspresowy obiad lub deser, uwielbiany przez dzieci. Jeśli ma to być deser, możesz ugotować ryż na mleku. Do przygotowania nie tylko w sezonie malinowym. Poza sezonem można wykorzystać maliny mrożone. Zamiast ryżu można podać taki sos malinowy również z ugotowanym makaronem.

Składniki na ok. 2- 3 porcje:

  • 200 g (lub 1 szklanka o pojemności 250ml) ryżu
  • 250 ml jogurtu naturalnego zwykłego lub typu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany 10- 18%
  • 250 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy mrożonych malin, należy je wcześniej przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
  2. Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku.
  3. Maliny rozgnieść widelcem w głębokim talerzu lub misce. Dodać jogurt lub śmietanę i wymieszać. Posłodzić do smaku.
  4. Gorący lub chłodny ryż rozłożyć na talerzach i polać jogurtem z malinami.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ryż z jogurtem i malinami

Powiązane przepisy