Prażonki

Prażonki (ziemniaki po cabańsku) to danie jednogarnkowe. Jest to zapiekanka ziemniaczano- mięsna z dodatkiem innych warzyw. Najpyszniejsze prażonki są z żeliwnego kotła z ogniska, ale jeśli nie ma takiej możliwości to trzeba sobie radzić w warunkach domowych :) To sycące i aromatyczne danie. Ja podaję je z maślanką lub kefirem. Również mizeria do nich pasuje.

W domowej wersji najbardziej lubię prażonki duszone w garze. Garnek musi być duży i mieć w środku powłokę nieprzywieralną oraz pokrywkę. Można je zrobić również w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku. Wersja z gara jest dla mnie osobiście smaczniejsza, bardziej aromatyczna.

Prażonki z garnka na piecu:

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 2 kg ziemniaków*
  • 1 duża cebula
  • 300 g marchewki (3 duże sztuki)
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duży burak
  • ok. 80 g masła
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • duży garnek z powłoką nieprzywieralną i pokrywką

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy boczek w kawałku to należy ściąć skórę, a boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Skórę z boczku i kiełbasy ułożyć na dnie dużego garnka z powłoką nieprzywieralną.
  2. Cebulę pokroić w półplasterki.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 4- 5 mm.
  4. Buraka i marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  5. W garnku ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Dobrze je posolić i popieprzyć. Posypać natką pietruszki, częścią boczku, kiełbasy, cebuli i marchewki. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, posolić i popieprzyć, posypać natką pietruszki, rozłożyć warstwę buraków, następnie boczek, kiełbasę, cebulę i marchewkę. Tak postępować dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa ziemniaków. (Buraka daję na drugą warstwę ziemniaków. Każdą warstwę ziemniaków należy dobrze doprawić solą i pieprzem).

2

3

  1. Na górną warstwę ziemniaków wyłożyć wiórki z masła. Garnek przykryć pokrywką.

4

  1. Gotować na niskiej/ średniej mocy palnika ok. 1 godziny, aż ziemniaki z wierzchu będą miękkie. Na spodzie garnka ziemniaki mogą się przypiec, nawet powinny. Te przypieczone są najpyszniejsze. (Będziecie czuli, że prażonki są gotowe. Ich zapach będzie się unosił po całej kuchni, jak ziemniaki się od dołu przypieką ;)).

Uwaga:

*Mogą być dowolne ziemniaki (najlepiej nie młode, bo są za bardzo wodniste), ale szczególnie polecam typ A o małej zawartości skrobi, ponieważ po ugotowaniu nie rozpadają się.

Prażonki z piekarnika:

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 2 kg ziemniaków*
  • 1 duża cebula
  • 300 g marchewki (3 duże sztuki)
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duży burak
  • ok. 80 g masła
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • forma żaroodporna z pokrywą

Sposób przygotowania:

  1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Odstawić na bok.
  2. Boczek i kiełbasy pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w półplasterki.
  4. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki o grubości ok. 4- 5 mm.
  5. Buraka i marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  6. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Dobrze je posolić i popieprzyć. Posypać natką pietruszki, częścią boczku, kiełbasy, cebuli i marchewki. Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, posolić i popieprzyć, posypać natką pietruszki, rozłożyć warstwę buraków, następnie boczek, kiełbasę, cebulę i marchewkę. Tak postępować dalej, aż do wyczerpania składników. Na górze powinna być warstwa ziemniaków. (Buraka daję na drugą warstwę ziemniaków. Każdą warstwę ziemniaków należy dobrze doprawić solą i pieprzem).
  7. Na górną warstwę ziemniaków wyłożyć wiórki z masła. Naczynie przykryć pokrywką.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Sprawdzić widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli ziemniaki puściły wodę, ściągnąć pokrywkę i piec dalej ok. 30 minut, aż woda wyparuje, a ziemniaki lekko się zarumienią.

Uwaga:

*Mogą być dowolne ziemniaki (najlepiej nie młode, bo są za bardzo wodniste), ale szczególnie polecam typ A o małej zawartości skrobi, ponieważ po ugotowaniu nie rozpadają się.

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Prażonki

Powiązane przepisy