Pierś z kurczaka z pomidorem i mozzarellą w boczku


Soczysta pierś z kurczaka a la Caprese faszerowana serem mozzarellą, plasterkami pomidora i listkami bazylii. Owinięta jest plasterkami boczku i pieczona w piekarniku lub smażona na patelni. Takie faszerowane piersi są dość spore i można serwować jedną pierś w towarzystwie lekkiej sałatki (albo spaghetti z cukinii) lub po pół piersi na osobę np. z ziemniakami i sałatką.
Składniki na 4 piersi z kurczaka (4 duże lub 8 mniejszych porcji):
Mięso:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 pomidor
- ser mozzarella w kulce, 125g
- ok. 200 g cienkich i długich plasterków boczku
- 8 listków bazylii (lub więcej)
- sól, pieprz
Makaron z cukinii:
- 4 cukinie (każda po ok. 220g)
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyścić, usuwając nadmiar tłuszczu i błonek. Ostrym nożem naciąć poziomo, nie przecinając mięsa do końca.
- Rozłożyć powstałe płaty mięsa i roztłuc lekko tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Ułożyć na jednej połowie po dwa plasterki pomidora,mozzarelli i listki bazylii.
- Przykryć drugą połową mięsa. Oprószyć solą i pieprzem.
- Pierś zawinąć w plasterki boczku, jak najdokładniej przykrywając przecięcie.
- Gotowe piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w nagrzanym piekarniku bez przykrycia ok. 40 minut, do miękkości mięsa w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. (Sprawdzić mięso, wbijając widelec. Następnie przełączyłam na ok.7 minut na funkcję termoobiegu, aby przypiec boczek).
- W międzyczasie przygotować makaron z cukinii: Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i przy użyciu temperówki do warzyw lub krajalnicy spiralnej zrobić z cukinii spaghetti. Zblanszować w osolonej, gotującej się wodzie 2 minuty, a następnie odcedzić.
- Makaron z cukinii rozłożyć na talerzach, a na to położyć upieczone piersi z kurczaka.
Uwaga:
- Piersi można przygotować również na patelni (jeśli chcecie przygotować 1, czy 2 piersi): Na patelni rozgrzać trochę oleju i obsmażyć piersi z obu stron. Następnie przykryć patelnię pokrywką i dusić, obracając co jakiś czas mięso, na niskiej/ średniej mocy palnika, aż mięso będzie miękkie.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 8 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!