Szakszuka

Jajka w sosie pomidorowym, z cebulą i papryką. Danie doskonałe na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Lekko pikantne, sycące i zdrowe danie, smaczne o każdej porze dnia. Można podawać z białym chlebem, który ułatwi wyczyszczenie sosu z patelni ;)

Składniki na 2 porcje:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 świeżych, średniej wielkości pomidorów lub pomidory w puszce 400g (całe lub krojone bez skórki)
  • ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczka pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 4 jajka, najlepiej o temperaturze pokojowej
  • ok. 50 g sera typu Feta
  • trochę świeżej, posiekanej natki pietruszki lub kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
  2. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  3. Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Odłożyć na bok.
  4. Ser feta rozkruszyć. Odstawić na bok.
  5. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je naciąć delikatnie na krzyż, włożyć do miski, zalać wrzątkiem do przykrycia, pozostawić na kilkanaście sekund, a następnie przełożyć do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jeśli używamy pomidorów w puszce, które są całe, należy je pokroić na mniejsze kawałki lub rozgnieść widelcem. (Pomidory w puszce w kawałkach, dodajemy prosto z puszki).
  6. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę z papryką i smażyć ok. 5 minut na średniej mocy palnika, mieszając, aż cebula i papryka się zeszkli.
  7. Dodać posiekany czosnek i smażyć dalej mieszając 1 minutę.
  8. Dodać świeże pomidory lub pomidory z puszki wraz z sosem i wszystkie przyprawy: słodką paprykę, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 10 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  9. Gdy sos zgęstnieje posypać go fetą* i zrobić cztery wgłębienia w sosie. W każde wgłębienie wbić jajko. Patelnię przykryć pokrywką i gotować, aż białko jajek się zetnie. (Trwa to u mnie 6 minut. Żółtko powinno pozostać płynne, ale jeśli wolicie na twardo, przytrzymajcie całość dłużej na piecu).
  10. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Podawać od razu na gorąco.

Uwaga:

*Fetą można posypać sos i wbić jajka, lub najpierw wbić jajka i posypać fetą. Nie ma znaczenia, ale pierwszy sposób jest trochę lepszy, bo łatwiej posypać cały sos, niż omijać jajka ;)

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szakszuka Szakszuka Szakszuka

Powiązane przepisy