Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami

Pieczona biała kiełbasa z cebulą i kawałkami jabłek to pomysł na świąteczne śniadanie wielkanocne. Jest to wersja lekko słodka z soczystymi, słodkawymi jabłkami i delikatną cebulą. Aromatyczne, proste i szybkie do przygotowania danie nie tylko na Wielkanoc.

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 5 sztuk surowej białej kiełbasy
  • 3 duże cebule
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Marynata:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na 4 łyżkach oleju chwilkę, aby się zeszkliła.
  2. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. (Nie obierać ze skórki).
  3. Jabłka dodać do cebuli na patelni i obtoczyć je w cebuli z tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Białe kiełbasy naciąć nożem i ułożyć na cebuli z jabłkami.
  5. Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawy. Używając silikonowego pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 5

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami