Biała kiełbasa pieczona z cebulą i jabłkami


Pieczona biała kiełbasa z cebulą i kawałkami jabłek to pomysł na świąteczne śniadanie wielkanocne. Jest to wersja lekko słodka z soczystymi, słodkawymi jabłkami i delikatną cebulą. Aromatyczne, proste i szybkie do przygotowania danie nie tylko na Wielkanoc.
Składniki na ok. 5 porcji:
- 5 sztuk surowej białej kiełbasy
- 3 duże cebule
- 2 jabłka
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 kopiata łyżeczka suszonego majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Cebule obrać, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na 4 łyżkach oleju chwilkę, aby się zeszkliła.
- Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. (Nie obierać ze skórki).
- Jabłka dodać do cebuli na patelni i obtoczyć je w cebuli z tłuszczem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Białe kiełbasy naciąć nożem i ułożyć na cebuli z jabłkami.
- Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać musztardę, miód, olej i przyprawy. Używając silikonowego pędzelka, posmarować kiełbasy marynatą.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż kiełbasa się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.