Krokiety z pieczarkami, jajkiem i żółtym serem


Krokiety z farszem z usmażonych pieczarek, jajek na twardo, natki pietruszki i startego, żółtego sera. Bardzo smaczny obiad, prosty do przygotowania, ale nieco pracochłonny. Krokiety można podawać z filiżanką czerwonego barszczu.
Składniki na ok. 8- 9 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej*
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 4 jajka
- 100- 150 g startego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno.
- Na 2 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Odstawić na bok do wystygnięcia.
- W międzyczasie ugotować jajka na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Następnie posiekać i dodać do chłodnych pieczarek. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Wmieszać ser żółty.
- Przygotować ciasto naleśnikowe: Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. (Można zmiksować blenderem). Dodać sól i wymieszać.
- Na patelni o średnicy 28 cm usmażyć naleśniki na odrobinie oleju. Gotowe układać na talerzu, jeden na drugim.
- Farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon.
- Jajka rozkłócić w głębokim talerzu. Do drugiego talerza wsypać bułkę tartą.
- Naleśniki obtaczać w jajku i następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Uwaga:
* W przypadku braku wody gazowanej można użyć zwykłej.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 (po 2 krokiety) |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!