Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku

Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku

...

Składniki na 4 porcje:

  • 800g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki
  • 200ml mleka
  • 200ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 300g sera żółtego, tartego
  • 200g makaronu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć w dużym garnku na łyżce masła. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość.
  3. Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Filety przeciąć wzdłuż, nie nacinając do końca. W każdą kieszeń włożyć plaster szynki. Filety oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oleju. Wyciągnąć na talerz.
  4. Do tej samej, gorącej patelni z tłuszczem wlać wywar i mleko. Zagotować.
  5. 250g sera dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Szpinak wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na niego wyłożyć filety i całość polać sosem. Posypać resztą sera.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
  8. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  9. Upieczoną pierś z kurczaka podawać razem z makaronem.

Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony