Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku


Nadziewane filety z kurczaka w szpinaku
...
Składniki na 4 porcje:
- 800g szpinaku świeżego lub mrożonego
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 200ml mleka
- 200ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 300g sera żółtego, tartego
- 200g makaronu
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- olej
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyć i oderwać twarde łodyżki. (Mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę).
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Podsmażyć w dużym garnku na łyżce masła. Dodać szpinak i smażyć, aż straci objętość.
- Mięso umyć, oczyścić i osuszyć. Filety przeciąć wzdłuż, nie nacinając do końca. W każdą kieszeń włożyć plaster szynki. Filety oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na patelni na oleju. Wyciągnąć na talerz.
- Do tej samej, gorącej patelni z tłuszczem wlać wywar i mleko. Zagotować.
- 250g sera dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Szpinak wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Na niego wyłożyć filety i całość polać sosem. Posypać resztą sera.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Upieczoną pierś z kurczaka podawać razem z makaronem.
Przepis pochodzi z gazety "Rezepte pur".
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 5- 6 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!