Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zapiekanka ryżowa

Zapiekanka ryżowa z rodzynkami i migdałami

Zapiekanka szybka i łatwa do przygotowania, smakująca całej rodzinie. Pasuje na kolacje, podwieczorek lub jako słodki obiad, a nawet na śniadanie. Jak kto lubi.

Składniki na ok. 4- 6 porcji:

  • 650ml mleka
  • 200g okrągłego ryżu
  • starka skórka z połówki cytryny
  • 125g cukru
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 100g migdałów w słupkach (w płatkach lub zmielonych)
  • 80g rodzynek
  • ½ laski wanilii
  • 4 jajka
  • duże jabłko pokrojone w kostkę
  • 2-3 kropelki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  2. Mleko zagotować. Dodać ryż, laskę wanilii i ziarenka, skórkę z cytryny, 75g cukru, 50g masła  i sól.  Zmniejszyć ogień i gotować ryż ok. 30 minut.
  3. Garnek zdjąć z palnika i wyciągnąć laskę wanilii. Dodać żółtka i aromat waniliowy. Całość wymieszać.
  4. Zostawić, żeby lekko ostygło.
  5. Kolejno dodać migdały, rodzynki i jabłko.
  6. Ubić białka na sztywną pianę. Dodać 50g cukru i dalej ubijać.
  7. Białka dodać ostrożnie do masy i delikatnie wymieszać.
  8. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć ryż. Na górę ułożyć wiórki z pozostałego masła.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 180°C.
  10. Zapiekankę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:
Do zapiekanki pasuje sos waniliowy, ale niekoniecznie. Zapiekanka jest pyszna sama w sobie.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety "Frau mit Herz. Spezial. Backen nach Großmutters Art".

 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski

Zapiekanka ryżowa Zapiekanka ryżowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Monika

Czy mogę użyć ryżu do sushi, który też jest okrągły?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

tak, możesz

  Załączniki
 
  1. Evitaa

Mój dziadek robił taki zapiekany ryż (najlepszy na świecie) i nigdzie nie mogłam znaleźć podobnego przepisu. Dzięki Tobie już mam . Wygląda bardzo apetycznie, pewnie pachnie jeszcze lepiej.

  Załączniki
 
  1. Edyta

Potwierdzam, ryz jest po prostu przepyszny

  Załączniki
 
  1. Dorota

Tak pysznego zapiekanego ryżu jeszcze nie jadłam :-) palce lizać :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony