Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
5 Komentarzy
Pasta z pieczonej papryki i fety

Pasta z pieczonej papryki i fety

Grecka pasta z pieczonej, czerwonej papryki i sera feta. Pasta w smaku jest lekko pikantna i dobrze pasuje do pieczywa.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • 200g sera feta
  • 100g serka kremowego typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
  2. Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.

2

  1. Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
  2. Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.

3

  1. Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).
  2. Z podanego przepisu otrzymamy ok. 400ml pasty.
 

Kuchnia:

Grecka

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość:

ok. 400ml pasty

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Pasta z pieczonej papryki i fety

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagoda · 2 lat temu
    Bardzo smaczna. Polecam. Daję mniej czosnku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    cudna:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    NIKA · 4 lat temu
    Swietna pasta,ja smak urozmaiciłam 1łyżeczka chrzanu i też jest smaczna.Pozdrawiam :-*
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna Moderator · 4 lat temu
    [b]Izo[/b] parę dni,max do tygodnia. Ja je trzymam w miseczce przykrytej talerzykiem lub w plastikowym pojemniku z przykrywką.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 4 lat temu
    Mam pytanie odnośnie terminu spożycia takich domowych past. Jak Pani myśli ile można je przechowywać w lodówce? I w jaki sposób?

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony