Pasta z pieczonej papryki i fety


Pasta z pieczonej papryki i fety
Grecka pasta z pieczonej, czerwonej papryki i sera feta. Pasta w smaku jest lekko pikantna i dobrze pasuje do pieczywa.
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- 200g sera feta
- 100g serka kremowego typu Philadelphia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka w proszku
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć, osuszyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze ok. 220°C, aż skórka ściemnieje i popęka.
- Paprykę przełożyć od razu do worka foliowego i szczelnie zawiązać lub przełożyć do garnka i przykryć pokrywką. Pozostawić na kilkanaście minut. Kolejno ściągnąć skórkę.
- Czosnek i natkę pietruszki drobno poszatkować lub rozdrobnić blenderem.
- Dodać kawałki papryki, 2/3 sera feta, serek kremowy i oliwę. Zmiksować.
- Pozostałą fetę rozdrobnić na małe kawałki. Dodać do pasty. Doprawić dobrze solą, pieprzem i papryką w proszku do smaku. (Gdyby pasta wyszła zbyt sucha można dodać więcej oliwy z oliwek).
- Z podanego przepisu otrzymamy ok. 400ml pasty.
Kuchnia: |
Grecka |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość: |
ok. 400ml pasty |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.