Pasta z fety i suszonych pomidorów


Szybka, prosta i smaczna pasta do chleba lub dip do warzyw. Składa się z sera feta, aromatycznych pomidorów suszonych, oliwek i świeżej bazylii. Dodatek serka kremowego sprawia, że jest delikatniejsza i bardziej kremowa.
Składniki na ok. 370 g:
- 200 g sera feta (waga samego sera bez zalewy)
- 5 sztuk pomidorów suszonych w oleju
- 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
- 1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g serka kremowego typu Philadelphia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię, koncentrat pomidorowy i serek kremowy zmiksować w malakserze lub blenderze. (Nie trzeba na gładką masę. Mogą zostać kawałki).
- Jeśli pasta będzie zbyt sucha, dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami i jeszcze raz zmiksować. (Dodaję ok. 3 łyżek). Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. (Z solą ostrożnie. Feta jest już słona).
- Pastę można przechowywać do tygodnia w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość: |
ok. 370 g |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.