Dip z awokado i jajek


Kremowy, łagodny dip lub pasta do chleba z awokado i jajek. Szybki, łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje do wędlin, mięs np. z grilla, jajek na twardo, serów, warzyw, na przyjęcie do chipsów tortilla i po prostu na chleb.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo i zalać zimną wodą. Po ostudzeniu obrać i pokroić na kawałki.
- Awokado umyć, osuszyć, przekroić na pół, obrócić połówki, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką i przełożyć do wysokiej miski.
- Dodać sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, majonez, sól i pieprz.
- Zmiksować blenderem na gładką pastę. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Dip można użyć od razu lub przykryć i przechować do 1- 2 dni w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Powiązane przepisy
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!