Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

kalafior panierowany

Zwykły, dość mdły kalafior ugotowany w wodzie nabierze wyrazistości, jeśli obtoczymy go w jajku i bułce tartej, a następnie usmażymy na złoty kolor. Taki kalafior pasuje jako dodatek do głównego dania. Można serwować go np. zamiast mięsa z ziemniakami i surówką. Można jeść go również samego, jako przekąskę, na zimno lub ciepło.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • sól
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na prawie miękko. (Kalafior po ugotowaniu nie może być bardzo miękki, ponieważ podczas panierowania będzie się rozpadał).
  2. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka rozkłócić. Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

kalafior panierowany

kalafior panierowany

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (8)

  1. Karolina

Do ziemniaków wolę kalafior w panierce niż kotleta. Zdecydowanie smaczniejszy i nie taki ciężki. Moja mama zawsze taki robiła. Polecam :lol:

  Załączniki
 
  1. martuś

dosłowne niebo w ustach polecam w 100% bo jest pycha! za wiele roboty też przy tym nie ma. nie znam osoby, która nie uwielbiałaby go w takiej postaci

  Załączniki
 
  1. Agnieszka T.

Uwielbiam takiego kalafiora !
Twój blog jest fantastyczny. Podoba mi się, jak eksperymentujesz z tradycyjnymi daniami Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Ten kalafior jest przepyszny. Robię go dosyć często i zawsze znika w mgnieniu oka.

  Załączniki
 
  1. Magdalena

Wyglądają bardzo apetycznie na pewno zrobię,bo nigdy jeszcze takich nie jadłam ))

  Załączniki
 
  1. marcin

kalafior w panierce jest bardzo pyszny i jest syty polecam

  Załączniki
 
  1. Kamila

Już mam ochotę na taki kalafior W najbliższym czasie będę go przyrządzać

  Załączniki
 
  1. gosiaa99

Nigdy jeszcze nie robiłam kalafioru w panierce oj na pewno zrobię w najbliższym czasie
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony