Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz

warzywa pieczone

Pieczone warzywa z piekarnika smakują wyśmienicie same, ale stanowią również idealny dodatek do mięsa, czy też ryby.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki lub pasternak
  • 1 papryka
  • 1 młoda cukinia
  • kawałek selera

Marynata:

  • 150ml oliwy z oliwek
  • skórka starta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki słodkiej, czerwonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki białego pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kolendry

Dodatkowo:

  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki, buraki, marchewki, pietruszki i seler obrać i umyć. Ziemniaki i buraki pokroić w łódki.  Marchewki, pietruszki i seler pociąć na grube paski.
  2. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w dość grube paski.
  3. Cukinię umyć i pokroić w grube paski. (Młodej cukinii nie  obieramy).
  4. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać. Warzywa przełożyć do miski, zalać marynatą, przykryć folią spożywczą z góry i pozostawić na ok. 1 godz.
  5. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy. Dodać gałązki rozmarynu. Piec ok. 1 godz. bez przykrycia w temperaturze 180°C. Przemieszać od czasu do czasu.

warzywa pieczone

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Początek strony