Mizeria


Lekka surówka do obiadu ze świeżego ogórka, śmietany lub jogurtu oraz koperku. Bardzo prosta, idealnie nadająca się do wielu dań obiadowych. Mizeria najsmaczniejsza jest z ziemniakami najlepiej młodymi i jakimś mięsem np. kotletem mielonym lub schabowym.
My najbardziej lubimy kremową mizerię z miękkimi, cienkimi plasterkami ogórka doprawioną nie tylko solą i pieprzem, ale również (aby była słodko- winna) sokiem z cytryny i cukrem. A jak u Ciebie przygotowuje się mizerię?
Składniki na ok. 4- 5 osób:
- 600 g świeżych ogórków gruntowych (lub długich, szklarniowych)*
- 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny (lub niepełna łyżka octu jabłkowego)
- 1 łyżeczka cukru
- czarny pieprz mielony
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w jak najcieńsze plasterki.
- Plasterki umieścić w misce i posypać 1 łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na ok. 15 minut.
- W międzyczasie śmietanę przełożyć do miseczki. Przyprawić sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wymieszać.
- Po 15 minutach odlać wodę, którą puściły ogórki. (Lekko je odcisnąć, ale nie za mocno, aby mizeria nie wyszła za sucha).
- Dodać przygotowaną śmietanę i wymieszać.
Uwaga:
*Używając świeżych, sezonowych ogórków, wybierzcie nieduże, aby nie miały za dużych pestek, które są twarde. Z dużych, przerośniętych ogórków polecam wykroić środek.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4- 5 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.